Nancy van de Ven

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Nancy van de Ven
Nancy van de Ven0.jpg

Geboren 13 november 1997 Vlissingen
Beroep motorcrosser
VIAF [1]

Motorcrosser uit Vlissingen. Zij is de jongere zus van de bekende motorcrosser Rinus van de Ven.

Loopbaan als crosser

Eerste begin

Nancy van de Ven groeit samen met haar broer Rinus op in een woonwagenkamp aan de Tuinstraat in Vlissingen. Al op jonge leeftijd is zij lid van de club MSV De Uitlaat en rijdt zij haar wedstrijdjes. Als heel snel rijdt zij met de besten mee en begint prijzen te pakken. Vaak doet zij dat in een veld dat geheel uit jongens/mannen bestaat. Ook nationaal en zelfs internationaal valt ze al snel in de prijzen (65 cc-klasse).

Nederlands kampioen

In 2011 wint Nancy van de Ven in Well met overmacht de NK-titel bij de 85cc (kleine wielen).[1] Om haar ontwikkeling te versnellen rijdt ze steeds bij de jongens/mannen. Vanwege haar goed prestaties wordt Nancy van de Ven eind 2011 uitgeroepen tot Zeeuws sporttalent van het jaar.[2]

Nancy van de Ven, intussen intensief begeleid door haar broer Rinus van de Ven - die inmiddels met crossen is gestopt - trekt de goede lijn in 2012 door. De HAVO-scholiere wordt opgenomen in de nationale selectie en mag de EK rijden. In de eindstand van het open NK (85cc grote wielen) eindigt ze dat jaar op een derde plaats.

In 2013 maakt de dan vijftienjarige Nancy van de Ven haar debuut op het WK voor vrouwen.[3] Enkele maanden later tekent Van de Ven, die intussen ook in de 125cc-klasse uitkomt, haar eerste profcontract (voor een jaar) bij het Yamaha Racing Team. Op het WK verovert ze een niet voor mogelijk gehouden vijfde plaats. Aan het eind van 2013 wordt Nancy van de Ven geopereerd vanwege een knieblessure die ze oploopt bij de Vlissingse strandcross.

Wereldtop in zicht

In 2014 begint Nancy van de Ven langzaam aan te schuren tegen de mondiale wereldtop.[4] Met een bescheiden tweetakt motor maakt ze indruk in een veld met vrijwel alleen viertakt motoren. Op het (individueel) WK eindigt ze op de vijfde plaats.

In augustus doet Nancy van de Ven opnieuw van zich spreken als ze onverwacht tweede wordt op het landen-WK in Tsjechië.[5] Haar geweldige prestaties leiden ertoe dat Nancy van de Ven eind 2014 een driejarig profcontract kan ondertekenen bij Yamaha Nederland. Het is op dat moment een droom die uitkomt.[6] Korte tijd later ontvangt ze - als enige vrouw - ook een uitnodiging voor de nationale selectie.

Wereldtop

In 2015 zet Nancy van de Ven de stijgende lijn gewoon door. Ze wint tijdens de laatste WK-wedstrijd van het seizoen beide manches en greep daardoor de eindzege in de Grand Prix. Daarnaast wordt ze derde in de eindstand van het wereldkampioenschap. In september behaalt ze in Italië bij de Women European of Nations, het Europees kampioenschap voor landenteams, met Oranje de tweede plaats. Ook wordt de dan zeventienjarige tweede in het individuele klassement, net als in 2014.

De goede prestaties van Nancy van de Ven leiden er toe dat zij in februari 2016 voor de tweede keer op rij gekroond wordt tot Zeeuws sportvrouw van het jaar. In de eindstrijd om de wereldtitel wordt ze - ondanks winst in de Grand Prix's van Valkenswaard, Frankrijk en Tsjechië tweede in het eindklassement om de WK-titel.

Een tegenslag voor haar is dat ze vanaf 2017 geen financiële steun meer zal krijgen vanuit sportorganisatie NOC*NSF. Doordat de organisatie kiest voor andere sporten verliest de motorcrosster haar topsportstatus en moet ze op zoek naar nieuwe sponsors.

Begin 2017 wint Nancy van de Ven de Ben Majoor Trofee gekregen. Dat is een prijs in de motorsportwereld voor een 'bijzonder talentvolle rijder onder de 21 jaar'. Ze is de eerste vrouw in Nederland aan wie de trofee is uitgereikt. Een andere prijs die ze dat jaar wint is die van Zeeuws sportvrouw van het jaar; voor haar de derde keer op rij.[7]

Ook op de motor is Nancy van de Ven in 2017 weer succesvol. Op 3 september 2017 wint ze in Polen voor het eerst in haar carrière de Europese titel. Mede door haar inbreng wint Nederland op het EK ook de landenwedstrijd. Ook op het WK is Van de Ven lange tijd zeer succesvol. Pas op het allerlaatste moment verspeelt ze door motorpech een zeker lijkende overwinning in het Franse Villars sous Ecots.[8] In december 2017 wordt Nancy van de Ven opnieuw geconfronteerd met pech als ze in Spanje een dubbele onderbeenbreuk oploopt.

Na drie operaties klimt Nancy van de Ven in het voorjaar van 2018 weer op de motor. Ze is dan intussen voor de vierde keer (op rij) gekozen tot Zeeuws sportvrouw van het jaar.

Auteur

Wim van Gorsel, 2016

Bronnen

Sites

Krantenbank Zeeland, PZC, 2006-2015

Noten