Muizen en ratten

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Muizen en ratten (múridae)

Muizen en ratten (Múridae)

Kleine tot vrij grote knaagdieren met een spitse snuit, vrij lange staart en vrij grote oren.

Huismuis (Mus Máseulus)

In Zeeland komen voor: Huismuis. Grijs gekleurd. Komt zeer algemeen voor, het meest bij gebouwen, maar ook in het veld- en in struikgewas.

Bosmuis (Apodémus sylváticus)

De Bosmuis is wat groter dan de huismuis; bruin gekleurd met een witte buik. Komt vrij algemeen voor in duinen, grasland en struikgewas. Graaft gangen en nestkamers.

Dwergmuis (Micromus minátus)

De dwergmuis is zeer klein (7 tot 10 cm van snuitpunt tot staart wortel); rossig gekleurd met een witte buik. Komt vrij algemeen voor in korenvelden, hoog ruig grasland en droog rietland. Maakt een bolvormig nest van grashalmen dat tussen plantenstengels wordt opgehangen.

Bruine rat (Ráttus norvégicus)

De bruine rat is ongeveer 25 cm groot, van snuitpunt tot staartwortel; bruingrijs van kleur met vuilwitte buik, soms echter ook donkerder. Komt algemeen voor in gebouwen, kelders, stallen, riolen, sloten en kanalen. Graaft gangen en holen.

Zwarte rat (Ráttus ráttus)

De zwarte rat lijkt op de bruine rat, maar is iets kleiner, heeft een spitser snuit, grotere oren en is meestal donkerder. Komt alleen in gebouwen voor, in Nederland alleen in enkele havensteden, in Zeeland mogelijk alleen in Vlissingen. Zie ook woelmuizen en spitsmuizen.

Auteur

-K.F. Vaas

Literatuur

  • A. van Wijngaarden, V. van Laar en M.D.M. Trommel. (1971) De verspreiding van de Nederlandse zoogdieren, Lutra 13, 19-20
  • M. Buise en G.M.D. Sponselee, (1979) Zoogdieren, reptielen en amfibieën van Oost Zeeuws-Vlaanderen, RIN-rapport 1276.