Meta Johanna Donker-Remijn

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Meta Johanna Donker-Remijn
Donker MetaJohanna.jpg
Meta Johanna Donker-Remijn, bron: Nehalennia 122 (1999) 6.
Geboren 30 december 1902 Goes
Overleden 8 juni 1949 Beekbergen
Beroep onderwijzeres en schrijfster
VIAF M. Donker

Biografie

Meta Johanna Remijn werd geboren te Goes, waar haar vader, Dingenis Johannes Remijn docent was op de normaalschool en de technische avondschool. Meta haalde haar onderwijsakte in Goes en werkte vervolgens als lerares aan de lagere school te Axel. Ze trouwde in 1924 met de Amsterdamse handelsvertegenwoordiger Anton Cornelis Donker. Het jonge paar trok vervolgens naar Berlijn, waar in 1928 hun enige zoon, Anthon Lodewijk (Pom genoemd), werd geboren. Terug in Nederland woonde het gezin eerst in Hilversum, toen te Hattem en na 1933 te Beekbergen. Meta Donker-Remijn had een broze gezondheid door een tuberculose aandoening en bracht veel tijd door in een 'kuurhuisje' achterin de eigen tuin.[1]

Omslag van Snippers en spaanders

Aanvankelijk schreef ze vanaf 1937 onder het pseudoniem Dark Rome enkele kinderverhalen en feuilletons, onder meer voor het weekblad De Homoet. Haar schrijfstijl stuit enkele gelovigen echter tegen de borst. In haar eerste roman En het leven was goed komt deze kwestie duidelijk naar voren. Donker-Remijn is protestants-christelijk opgevoed, maar belijd dat op een geheel eigen wijze waarbij ze de kerk afwijst en God als alom aanwezig in de omringende natuur beschouwd. In haar roman Snippers en Spaanders (1948) tekende zij de sfeer van het (niet met name genoemde) Goes zoals zij die in haar jeugd had beleefd. In de roman komen diverse Goese families voor, met name in armoede levende gezinnen. Meta Donker-Remijn voorzag haar boeken van eigen gemaakte illustraties.

Uit de romans die Donker-Remijn schreef komt ze naar voren als een in die tijd moderne, sociaal voelende vrouw die zeer meelevend was met andere mensen en een voor die tijd zeer vooruitstrevende kijk op het geloof had.

Bibliografie

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-P.J. Meertens, herzien J. Francke, 2017

Literatuur

Noten