Matty Verkamman

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Matty Verkamman
Verkamman1.jpg
Kick uitgevers zijn: Matty Verkamman (rechts), Ruud Verkamman en Jaap Visser. Foto: Kick Uitgevers.
Geboren 6 mei 1951 Tholen
Beroep journalist
VIAF Matty Verkamman

Achtergrond

Matty Verkamman groeide op in een Thoolse, (synodaal) gereformeerde vissersfamilie en volgde in Tholen de MULO. Zijn vader was controleur bij het Mosselkantoor. Toen zijn vader aan longkanker overleed trok moeder Verkamman, een wethoudersdochter met een culturele inborst, met haar zeven kinderen naar Rotterdam. Van hen zou alleen Matty later terugkeren naar zijn geboortegrond, na van 1970 tot 1974 nog in Amsterdam te hebben gewoond.

Journalistiek

Matty Verkamman rolde de journalistiek in door stukjes die hij schreef voor de clubbladen van de voetbalverenigingen Unicum (Dordrecht) en Zwart-Wit ’28 (Rotterdam). Ze trokken de aandacht van Meindert Leerling, chef-sport van het dagblad De Rotterdammer en latere RPF-politicus. Verkamman gaf zijn baan bij een verzekeringskantoor op in ging 1 september 1969 bij de Rotterdamse krant aan de slag.

In 1974 stapte Matty Verkamman over naar Trouw, waar hij zich specialiseerde tot sportjournalist. Voor deze krant maakte hij zijn eerste grote voetbalevenement mee: de WK in West-Duitsland. Daarna versloeg hij voor Trouw alle wedstrijden van het Nederlands elftal en was hij aanwezig bij dertien Europese en wereldkampioenschappen voetbal en een aantal Europacup I-finales.

Boeken

Presentatie van het boek 'Negen Zeeuwen van Oranje' op de uitspanning "De Bockenborgh" bij Nieuw- en Sint Joosland. bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 49741

Tijdens zijn journalistieke periode bij Trouw start Verkamman eind jaren ’80 met het schrijven van een aantal standaardwerken over de geschiedenis van het Nederlands elftal, waaronder ‘Het Nederlands elftal, de historie van Oranje, 1905-1989’, dat in 1989 verscheen en zes jaar later werd voorzien van het supplement 1989 - 1995. Later, in de jaren ’90 schreef Verkamman de serie ‘Oranje toen en nu’. Naast zijn boeken over het Nederlands Elftal schreef hij in 1992 samen met collega’s Chris van Nijnatten van de Stem en Henri van der Steen van het Brabants Nieuwsblad het boek ‘Negen Zeeuwen van Oranje’. Dit boek, uitgebracht bij uitgeverij De Koperen Tuin in Goes, ging over de roots van de negen Zeeuwse voetballers die in de twintigste eeuw het Nederlands elftal hebben gehaald. Verder schreef Verkamman ook boeken over doping en sport, over de geschiedenis van de Olympische Spelen en over de geschiedenis van het betaalde voetbal. Daarnaast schreef hij "historisch-nostalgisch getinte verhalen" over voetbal voor onder meer Voetbal International, Nummer 14 en Hard gras. Voorts verzorgde hij regelmatig documentaire-gerichte producties voor Studio Sport van de NOS-televisie.

Fortuyn

Matty Verkamman was lange tijd nog actief voor Trouw als columnist. In die rol schreef hij onder meer een geruchtmakende column over Pim Fortuyn waarin hij hem vergeleek met enkele prominente Nazi-kopstukken. Na de moord op Fortuyn deden de bekende advocaten Gerard Spong en Oscar Hammerstein een poging om Verkamman hiervoor aan te klagen. Het Gerechtshof 's-Gravenhage verklaarde de klagers echter als niet ontvankelijk.

Eigen uitgeverij

In 2001 vertrok de Tholenaar bij Trouw en zette zijn eigen uitgeverij op, De Buitenspelers genaamd. Het was een lang gekoesterde wens van de Zeeuwse sportjournalist. Als auteur en uitgever bracht hij sportboeken en biografieën uit van onder andere Cruyff, Van Hanegem, Van Nistelrooy en Sjaak Swart. De nieuwe uitgeverij van Matty Verkamman werd een succes. Geleidelijk ging ze veel meer boeken, ook van andere auteurs, uitgeven en werd het een succesvolle (sport)boekenuitgeverij. De biografieën van Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Coen Moulijn, Ard Schenk en Edwin van der Sar werden bestsellers en diverse titels (Willem van Hanegem, Het Geheim van Raleigh – de biografie van een bijzondere wielerploeg, Voetbal in een Vuile Oorlog – WK Argentinië 1978) wonnen de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar. In 2008 sloot Jaap Visser, van voorheen de Volkskrant en het maandblad Johan, zich bij De Buitenspelers aan. In 2009 verkocht Verkamman zijn uitgeverij aan de Weekblad Pers Groep van onder meer Voetbal International, maar als onderdeel van een groot concern bleek de kleine, in het mooiere sportboek gespecialiseerde uitgeverij, niet te kunnen gedijen. In 2012 werd Kick uitgevers de (volledig zelfstandige) opvolger van De Buitenspelers. De nieuwe uitgerij specialiseerde zich in het uitbrengen van luxe, zeer fraai uitgegeven en van prachtige foto’s voorziene herdenkingsboeken en sportbiografieën.

Voetbalmuseum

Samen met de journalisten Johan Derksen (Voetbal International), Jaap de Groot (Telegraaf) en Hugo Borst (AD) was Matty Verkamman vanaf 2004 nauw betrokken bij de oprichting van het nationaal voetbalmuseum in Middelburg.[1] In het museum werden onder andere talloze attributen uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal tentoongesteld. Ook werden er films van historische wedstrijden getoond en konden bezoekers in bepaalde gedeeltes van het museum ook zelf een balletje trappen. Het voetbalmuseum werd in december 2009 geopend door Guus Hiddink. Na een succesvolle aanloopperiode liepen de bezoekersaantallen sterk terug en moest het museum zijn poorten sluiten. Het verhuisde uiteindelijk naar Roosendaal, maar ook daar werd het geen succes.

Trivia

Matty Verkamman voetbalde zelf in de junioren van Tholense Boys, waar zijn broer Arie het eerste elftal haalde. Nadat hij verhuisd was naar Rotterdam ontwikkelde hij een voorliefde voor de club Sparta. Matty Verkamman is sinds 1974 getrouwd met Lineke Catshoek en woonde lange tijd in Goes. Lineke heeft ook een aandeel in 'de Buitenspelers'. Voor de serie 'Oranje Toen en Nu' schilderde zij de portretten van de belangrijkste voetballers die een eeuw Nederlands elftal heeft voortgebracht. De door haar geschilderde portretten van Jan de Natris, Harry Dénis, Beb Bakhuys, Abe Lenstra en Faas Wilkes zijn afgedrukt in de delen 2 t/m 6 van 'Oranje Toen en Nu'. In deel 1 van de serie boeken over de geschiedenis van het Nederlands elftal maakte Lineke het schilderij 'Holland-België, De Aftrap', een stilleven in olieverf op doek, met hierop de voetbalschoenen en de bal die in 1905 bij de eerste 'Derby der Lage Landen' werden gebruikt. Tegenwoordig is Matty Verkamman woonachtig in Kats. Verkamman en zijn vrouw hebben twee kinderen en een kleindochter.

Bibliografie: een selectie

  • Het Nederlands Elftal 1905 - 1989
  • Feyenoord
  • Willem van Hanegem
  • De geschiedenis van de Olympische Spelen
  • Doping en Sport
  • Om het Spel en de Knikkers
  • Relikwieën van Oranje
  • Sjaak Swart 80
  • Negen Zeeuwen van Oranje
  • Sporteeuw
  • Rode Duivels & Oranje Leeuwen
  • Vijftig jaar Betaald Voetbal
  • De Internationals: de historie van Oranje
  • Oranje toen en nu (deel 1 t/m 11)

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten