Luuk Blom

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Luuk Blom
Luuk Blom.jpg
Luuk Blom was onder andere actief in de gemeenteraad van Tholen. Gemeentehuis Tholen, 3-9-2008. Foto: J. Wolterbeek. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 116821
Geboren 16 mei 1957 Hilversum
Beroep onderwijzer, manager, politicus en lobbyist

Achtergrond

Na de lagere school volgde Luuk Blom tussen 1978 en 1981 de Pedagogische Academie in Amersfoort. Daarna was hij tot 1988 werkzaam als onderwijzer aan diverse basisscholen. Vervolgens was hij tot 2003 als accountmanager werkzaam in het verzekeringswezen, onder andere bij zorgverzekeraar Geove RZG in Groningen. Daarnaast was hij tot 2003 werkzaam als sportverslaggever bij de regionale zenders radio M, radio West en Omroep Zeeland. Luuk Blom kwam in 2002 in St. Annaland wonen, waar zijn ouders in woonzorgcentrum Vroonhof waren gehuisvest.

Politieke carrière

PvdA

Nadat hij in St. Annaland was komen wonen werd Luuk Blom voor de PvdA lid van de gemeenteraad van Tholen. Na een interne zuivering binnen de landelijke PvdA kwam Luuk Blom in 2003 onverwacht in de Tweede Kamer terecht. Als nieuw Kamerlid hield hij zich vooral bezig met industriebeleid, defensie en recreatie en toerisme. Door zijn Kamerlidmaatschap was Blom lid van de Parlementaire Assemblee van de NAVO. Luuk Blom werd bij de verkiezingen van 2006 vanuit plek 29 opnieuw gekozen tot Kamerlid. De PvdA behaalde bij deze verkiezingen 33 zetels. In deze laatste periode van zijn Kamerlidmaatschap hield hij zich met Europees beleid (uitgezonderd Europees landbouwbeleid) en Antilliaanse/Arubaanse zaken . Ook was hij lid van de commissie-De Wit (SP), die zich bezighield met achtergronden van de economische crisis, waaronder het debacle rond de ondergang van de DSB-bank. Ook was Blom sinds 2008 voorzitter van de socialistische fractie in het Benelux-parlement.

Dwars imago

Luuk Blom was met zijn onconventionele, directe manier van communiceren en sterk relativeringsvermogen een buitenbeentje binnen de fractie van de PvdA. Zo behoorde hij bij de parlementariërs die het vaakst ontbraken tijdens Kamerdebatten. Ook stelde hij zich bijvoorbeeld vanuit een vrijwel kansloze positie beschikbaar als vicefractievoorzitter van de PvdA. Hoewel de prominente Sharon Dijksma met overweldigende meerderheid werd gekozen vond Blom het belangrijk dat er binnen de PvdA iets te kiezen viel. Vandaar zijn verkiesbaarheid. Toch stemde Blom maar één keer tegen de lijn van de fractie en koos hij vrijwel altijd voor de pragmatische weg. Die ene uitzondering ging om het eventueel sturen van militairen naar Uruzgan (Irak) in 2004. Dat ging Blom te ver.

Plotseling vertrek

In 2010 trok Luuk Blom zich na zevenenhalf jaar vanwege privéredenen terug uit de Kamer. Speculaties als zou dit te maken hebben met enige incidenten waarbij Blom in zijn woonplaats slachtoffer was van aanhoudende intimidatie, getreiter, bedreigingen en vandalisme door jongeren liet Blom onbeantwoord. Wel gaf hij aan buiten Zeeland (Noord-Brabant) een nieuwe toekomst te willen opbouwen. Blom raakte door de intimidatie in opspraak nadat hij met een honkbalknuppel op jongeren was afgegaan, van wie hij dacht dat ze sneeuwballen hadden gegooid.

Na de politiek

Luuk Blom werd na zijn politieke carrière aanvankelijk lobbyist in Den Haag. Vanaf 2014 werkte hij voor het secretariaat-generaal voor de Benelux Unie. Daar onderzocht hij onder andere tegen welke problemen Nederlanders en Belgen aanliepen als ze over de grens wilden werken. Namens de Benelux Unie was hij vanaf 2017 voorzitter van de Schelderaad.

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten