Liber Baarends

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Liber Baarends
Liber Baarends.jpg
Liber Baarends was lange tijd uitbater van jeugdgebouw 'De Toekomst', hier op de foto. Foto: PZC-archief, 1958. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 17790.
Geboren 30 oktober 1944 Goes
Overleden 1 november 2016 Oostburg
Beroep gemeenteraadslid Oostburg

Carrière

Liber Baarends was van huis uit bejaardenhuiskok en woonachtig in het West-Zeeuws-Vlaamse gehucht Boerenhol. Lange tijd was hij uitbater van jeugdgebouw De Uitkomst in Breskens.

Vanaf 1978 werd Liber Baarends actief voor de partij Dorpsbelangen en Toerisme (D. en T.). Binnen die partij groeide Baarends uit tot gemeenteraadslid (vanaf 1988) en fractievoorzitter. Het lukte D. & T. bij de verkiezingen van 1990 de grootste te worden binnen de gemeente Oostburg en in het college van B. & W. te komen.

In 2013 leidde een conflict met coalitiegenoot VVD over de omgang met tweede woningen bijna tot de val van de coalitie in de gemeente Sluis. Om de coalitie te redden stemde de VVD uiteindelijk tegen haar zin in mee met partner D. & T. waarin een verbod tweede woningbezit werd gehandhaafd.[1]

Vanwege gezondheidsklachten trad Liber Baarends in oktober 2014 terug uit de gemeentepolitiek. Begin 2016 besloot hij vanwege zijn achteruitgaande gezondheid ook definitief te stoppen met de plaatselijke politiek. Op 1 november 2016 overleed Liber Baarends op 72-jarige leeftijd.

Betekenis

Als fractievoorzitter van D. & T. profileerde de altijd in dialect sprekende Liber Baarends zich als een zeer ijverig en betrokken gemeenteraadslid. Iemand die zich steeds volledig probeerde in te zetten voor de belangen van de bewoners en als het moest ongezouten zijn mening gaf als hij het ergens niet mee eens was, zoals met het plan Waterdunen. Wars van ambtelijke haarkloverij schroomde hij niet daarbij soms de publiciteit op te zoeken als dat in zijn ogen nodig was. Dat leverde hem bij verkiezingen vaak veel voorkeursstemmen op.

Trivia/privé

Liber Baarends was getrouwd met Ria Ras en had een dochter. Naast zijn politieke werk was Liber Baarends ook sterk betrokken bij voetbalvereniging Breskens, als bestuurslid en als klusser.

Bronnen

Literatuur

Auteur

W. van Gorsel, 2024

Noten