Lenny Poortvliet-Geluk

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Lenny Poortvliet-Geluk
Lenny Geluk.jpg
Lenny Geluk-Poortvliet. Foto: Wikimedia Commons, 2017
Geboren 15 juli 1943 Biezelinge
Beroep kunstgaleriehoudster, politica, Tweede Kamerlid

Achtergrond

Lenny Geluk-Poortvliet was kunstgaleriehoudster in Burgh-Haamstede. Oorspronkelijk was zij lid van de Christelijk-Historische Unie (CHU), later van het Christen-Democratisch Appèl (CDA). In 1994 werd zij gekozen tot voorzitter van het CDA-Zeeland. Vanuit het CDA voerde zij onder actie voor meer participatie van vrouwen in de gemeenteraden en Staten. Lenny Geluk-Poortvliet bleef voorzitter van het CDA-Zeeland tot 2002.

Gemeenteraad

In 2002 werd Geluk verkozen tot lid van de gemeenteraad in Schouwen-Duiveland. Enkele maanden later werd ze benoemd tot wethouder, waar zij onder andere verantwoordelijk werd voor ruimtelijke orde en bestemmingsplannen buitengebied. Zij was wethouder tot maart 2004, waarna ze samen met andere wethouders aftrad vanwege de spraakmakende ‘Nobelgate’-affaire; het sterk overschrijden van het kostenbudget als gevolg van dure archeologische opgravingen aan de Korte Nobelstraat in Zierikzee.[1] Na haar wethouderschap werd Geluk-Poortvliet weer enige tijd gemeenteraadslid. Voor de volgende verkiezingen stelde zij zich niet meer verkiesbaar en nam in maart 2006 afscheid van de gemeenteraad.

CDA-Utrecht

Na haar activiteiten in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland ging Lenny Geluk-Poortvliet aan de slag als manager bij projectontwikkelaar AVV Beheer uit Middelburg. Daarnaast is zij actief als voorzitter van de Zeeuwse Vrouwenraad. Lenny Geluk-Poortvliet verhuisde daarna naar Zeist en was vicevoorzitter van het CDA in Utrecht. Ook werkte zij voor een adviesforum in de gezondheidszorg.

Tweede kamer

In 2004 was Lenny Geluk-Poortvliet kandidaat voor het Europees Parlement, maar werd niet verkozen vanwege de lage plek die zij op de lijst innam. In 2017 kwam zij voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017 op plek 20 op de CDA-verkiezingslijst. Het leidde ertoe dat zij op 31 oktober 2017 werd beëdigd als lid van de Tweede Kamer.

Bij haar aantreden was Geluk-Poortvliet op 74-jarige leeftijd het oudste vrouwelijke Tweede Kamerlid bij aanvang van het ambtstermijn in de parlementaire geschiedenis. In de Tweede Kamer hield zij zich bezig met mantelzorg, WMO, thuiszorg, bibliotheekwezen en emancipatiebeleid. Geluk bracht in 2018 een actieplan tegen eenzaamheid uit en had een cruciale rol bij de invoering van een verplicht vrouwenquotum. Op 30 maart 2021 nam zij afscheid van de Tweede Kamer.

Prive/Trivia

Geluk is woonachtig in Zeist en heeft zeven kleinkinderen.

Bronnen

https://krantenbankzeeland.nl/

Auteur

-W. van Gorsel, 2024

Noten