Jules Theodore Alting von Geusau

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Jules Theodore Alting von Geusau
Alting von Geusau.jpg
Generaal-Majoor jhr. Jules Theodore Alting von Geusau onthult een gedenkteken op het terrein van de Elias Beeckmankazerne te Ede. Fotograaf onbekend, 29 maart 1939. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. FO169626
Geboren 28 juli 1881 Nieuwer-Amstel
Overleden 13 maart 1940 Zandvoort
Beroep Generaal-Majoor

Biografie

Afkomst

Generaal-Majoor Jonkheer Jules Theodore Alting von Geusau was de tweede zoon uit een oud adellijk militair geslacht. Hij was de zoon van George August Alexander Alting von Geusau (Arnhem, 24 april 1864 – 's-Gravenhage, 9 oktober 1937), eveneens militair (en ook politicus). Zijn oudere broer, George August Alexander, ook militair, werd kapitein van de generale staf en later ook minister van oorlog. Zijn jongere broer Paul Auguste Alting von Geusau (1867-1894) sneuvelde tijdens de Lombokexpeditie.

Militaire loopbaan

Jules Alting von Geusau bezocht na de lagere school de HBS te Maastricht en Den Haag. Daarna volgde hij de opleiding tot officier aan de cadettenschool te Alkmaar en de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. In 1913 werd Jules Alting von Geusau in het Nederlandse leger bevorderd tot kapitein. Nadat hij tussen 1913 en 1918 leraar was op de KMA werd hij in 1918 benoemd tot commandant op de school voor reserveofficieren der onbereden artillerie in Utrecht. Een jaar later wisselde hij deze functie met die van leraar op de hogere krijgsschool met overplaatsing naar de generale staf. Tijdens dit leraarschap werd hij in 1927 benoemd tot majoor, in welke rang hij in 1929 werd geplaatst bij het 1e regiment veldartillerie als hoofdinstructeur. Op 2 oktober 1930 werd Jules Alting von Geusau luitenant-kolonel en commandant van het 1e regiment onbereden artillerie. In 1932 werd Alting von Geusau directeur van de hogere krijgsschool en in 1934 werd hij benoemd tot kolonel. Nadat er voor de Tweede Wereldoorlog een grote reorganisatie in het Nederlandse leger werd doorgevoerd werd Alting von Geusau in 1936 als generaal-majoor aangesteld als commandant van het 1e legerkorps.

Plotseling overlijden

Generaal Jules Alting von Geusau kwam in maart 1940 onverwacht te overlijden tijdens een oefening van de artillerie van het eerste legerkorps in de omgeving van Vogelensang. Hij overleed aan een hartstilstand en werd 58 jaar. 

Bronnen

Literatuur

Sites

Auteur

-W. van Gorsel, 2022

Noten