Jos van Amsterdam

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Jos van Amsterdam
Jos van Amsterdam.jpg
Optreden van Jos van Amsterdam in Huize Sint Antonius georganiseerd door de culturele commissie, 24-4-1998. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 18617.
Beroep Verhalenverteller
VIAF [1]

Achtergrond

De Middelburger Jos van Amsterdam is verhalenverteller. Voordat hij hiervan zijn beroep maakte was hij 25 jaar werkzaam in het onderwijs. Nadat hij hiermee was gestopt volgde hij eerst een cursus 'verhalen vertellen'. Aanvankelijk richtte hij zich op cabareteske voordrachten bij conferences, later kwamen daar fantasieverhalen bij. Het duurde wel een aantal jaren voor Van Amsterdam enige bekendheid had opgebouwd.

Verhalenverteller

Griezelverhalen, Ierse verhalen of verhalen van Godfried Bomans en maakt daarmee avondvullende programma's voor jong en oud. Hij bewerkt niet alleen bestaande romans en verhalen, maar verzint op verzoek ook cabareteske sketches waarmee hij zijn conferences opleukt. Van Amsterdam's eigen stijl van vertellen uit zich met name in de lichamelijke component. Tijdens het vertellen gebruikt hij zijn hele lijf om uitdrukking te geven aan gevoelens die naar boven komen tijdens zijn verhalen. Daardoor weet hij een sterke band met zijn luisteraars op te bouwen. Jos van Amsterdam speelt tijdens zijn voorstellingen graag met taal. Daarnaast heeft hij in zijn meeste verhalen een duidelijke boodschap. Soms religieus, maar altijd met humor. Om de fantasie van de luisteraars ten volle te prikkelen maakt hij daarbij gebruik van zo min mogelijk decorstukken en attributen.

Four Freedoms

Van Amsterdam maakte in het jaar 2000 een uitgebreide tour langs Zeeuwse theaters en basisscholen. In het kader van de Maand van de Vrijheid vertelde hij verhalen die aansloten op het thema verdraagzaamheid en de vier vrijheden waarop de aandacht wordt gevestigd tijdens de uitreiking van de Four Freedom Awards.

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Bronnen

Noten