Johannes Cornelis Aschoff

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Cornelis Aschoff

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe zeesluis bij Terneuzen. V.l.n.r. burgemeester J.C. Aschoff van Terneuzen, Koning Boudewijn en Koningin Juliana, 19-12-1968. Foto: ZB/Beeldbank Zeeland, Nationaal Archief, rec.nr. 43105.
Geboren 4 maart 1916 Nijmegen
Overleden december 1981 Amersfoort
Beroep Burgemeester van Terneuzen

Achtergrond

Johannes Cornelis Aschoff groeide op in een Nederlands-Hervormd gezin en volgde de ULO en de kweekschool. Daarna werd hij in 1937 onderwijzer te Santpoort. Dat bleef hij tot 1945, daarna werd hij journalist bij het dagblad Trouw. Na de oorlog was Aschoff ook politiek actief voor de Christelijk Historische Unie (CHU), één van de voorgangers van het CDA. In het Noord-Hollandse Velzen zat Aschoff vanaf 1946 in de gemeenteraad voor een gecombineerde ARP/CHU-lijst. In 1949 werd hij in Velzen fulltime wethouder en maakte daar onder andere kennis met grootschalige industriële ontwikkelingen (Hoogovens). Deze ervaringen kwamen hem van pas in de gemeente Rozenburg, waar hij in 1957 werd benoemd tot burgemeester.

Burgemeester van Terneuzen

Op 1 september 1966 werd Aschoff burgemeester van Terneuzen. Daar bleef hij aanvankelijk nog wat in de schaduw van zijn voorganger, mr. H. Rijpstra, die onder zijn bewind Dow Chemical naar Terneuzen wist te halen en het aantal bedrijven en inwoners van Terneuzen spectaculair zag toenemen. In tegenstelling tot zijn voorganger was Aschoff meer burgervader en verzoener dan manager. Onder Aschoff’s bestuur werd de verbreding van het kanaal van Gent naar Terneuzen afgerond. Daarnaast onderscheidde Aschooff’s burgemeesterschap zich door grootschalige woning- en havenprojecten en door de bouw van het Zuidlandtheater. Na 1970 brak er een tumultueuze fase aan in het leven van burgemeester Aschoff. In de gemeenteraad kreeg hij te maken met felle oppositie van de PvdA en privé verloor hij in juli 1973 vrouw en zoon, die bij een auto-ongeluk in Oostelijk Flevoland kwamen te overlijden. Zelf raakte hij zwaar gewond. Zijn jongste dochtertje overleefde het ongeluk eveneens.[1] Sterk verouderd nam hij daarna zijn taken weer op als burgemeester. In 1976 vertrok Aschoff naar zijn laatste standplaats, het Gelderse Barneveld. Nadat hij later door een ernstige ziekte werd getroffen legde hij zijn taken als burgemeester neer. Hij overleed in 1981.

Nevenfuncties

  • Voorzitter acquisitiebureau Zuidwest-Nederland
  • Voorzitter kringraad van de BB
  • Voorzitter stichting tot steun van de protestantse ziekenzorg Zeeuws-Vlaanderen
  • Voorzitter hulpcentrum Zeeuws-Vlaanderen
  • Vice-voorzitter raad van commissarissen watermaatschappij Zuidwest-Nederland
  • Vice-Voorzitter stichting ziekenzorg Midden-Zeeuws-Vlaanderen
  • Vele andere bestuurslidmaatschappen, onder andere van PZEM, ETI Zeeland, enz.

Prijzen/eretekens

  • Erepenning van de stad Terneuzen, 30 januari 1976.[2]

Bronnen

Literatuur

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten