Johan Willem Vijgeboom

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Willem Vijgeboom

Johan Willem Vijgeboom leidde hij geregeld de samenkomsten van de Gereformeerde gemeente Jesu Christi te St.-Jan ten Heere onder Domburg. Prent: Sint Jan ten Heere, 1780. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 885.
Geboren circa 1773 Ladbergen in Tecklburg (Dld.)
Overleden 22 juli 1845 Middelburg
Beroep Voorganger
VIAF Johan Willem Vijgeboom

Biografie

Voorloper van de afscheiding. Hoewel ongeletterd en nooit tot het predikambt toegelaten en ofschoon zijn optreden in het openbaar eerst begon toen hij reeds 50 jaar oud was, heeft hij gedurende de afscheiding de meeste invloed gehad. In 1790 of 1795 kwam hij naar ons land als tuinmansknecht, maar later werd hij met zijn broer tuinier in de omgeving van Rotterdam, daarna te Schiedam, waar hij tenslotte in 1820 volgens eigen zeggen 'alles kwijt' was. Ruim 30 jaar had hij op diverse plaatsen 'met succes geoefend’. In 1822 begon hij in het openbaar op te treden te Leeuwarden. Op 27 oktober 1822 werd daar een samenkomst uiteengedreven. Veroordelingen volgden, 7 december 1822 te Leeuwarden, daarna te Goes op 27 februari 1823 en te Middelburg 27 mei 1823.

Ook in Zeeuws-Vlaanderen was Vijgeboom actief; in Zaamslag en elders ontstonden, wat genoemd werd, Vijgeboomiaansche woelingen. Zijn volgelingen noemden hun kerk De Herstelde Kerk van Christus. Op grond echter van het Wetboek van Strafrecht van 1811 werd deze stichting verboden. Na een 'adres aan de Koning’ in 1824 werd Vijgeboom 12 jaar ongemoeid gelaten. De synode van de Nederlands Hervormde Kerk besprak zijn zaak in 1824. In 1834 werkte Vijgeboom in Amsterdam en Arnhem. In de daarop volgende jaren leidde hij geregeld de samenkomsten van de Gereformeerde gemeente Jesu Christi te St.-Jan ten Heere onder Domburg, waar ook ds. Budding optrad. Vijgeboom sloot zich bij de afscheiding aan. In 1842 werd hij beroepen te Bunschoten, maar voor een toelatingsexamen, dat hij eerst nog diende af te leggen, slaagde hij niet.

Na moeilijkheden te Bunschoten vertrok hij weer naar Middelburg, waar hij in een schuur bij zijn woning bleef 'oefenen'. Toen de afscheiding echter een voldongen feit was geworden, bleef er voor hem bij de opbouw van de gemeente geen taak meer over. Van zijn hand verschenen talrijke publicaties, o.a. een autobiografie getiteld: Korte beschrijving van de voornaamste lotgevallen van en door J.W. Vijgeboom (Rotterdam 1822).

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

F. Pos

Bronnen