Johan Gottfried Lahr

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Johan Gottfried Lahr
JG Lahr.jpg
Johan Gottfried Lahr was sinds het eind van de 18e eeuw een bekend chirurg in de Zeeuwse hoofdstad. Tekening: G. Schouman, 1744. Gegraveerd door J.G. Philips (1751). Bron: Beeldbank Zeeland, rec.nr. 735.
Geboren Duitsland
Overleden 2 april 1838 Middelburg
Beroep Medicus
VIAF [1]

Biografie

Medicus. Kwam naar Zeeland omdat chirurgen daar veel meer verdienden dan `Wundheiler dritter und vierter Klasse' in Duitsland. Werd in 1793 toegelaten en kreeg veel patiënten. Lahr gold bij collega's en patiënten als een kundig operateur, hoewel bekend was dat hij vanwege financieel gewin heelkundige ingrepen verrichtte zonder noodzaak. Desondanks boden zijn collega's hem het lidmaatschap van de Provinciale Commissie van Geneeskundig Onderzoek en Toevoorzicht aan; namens deze commissie zat hij ook in het bestuur van de Geneeskundige School. Hij noemde zich 'operateur', wat voornamer klonk dan chirurg en alleen voorbehouden was aan gepromoveerden. Tegen alle wetten in (over wier naleving hij notabene als lid van bovengenoemde commissie moest waken), hield hij een apotheek aan huis voor niet-patiënten. Hij werd hierdoor geweldig rijk, reed in een koetsje en bewoonde de buitenplaats 'Constantia' aan de Vlissingscheweg. Zijn privé-leven was minder gelukkig, ook al omdat hij vrijwel geen vrienden had. Hij stierf kinderloos.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

A.M. Lauret

Literatuur

  • De Man, Geneeskundige school I, 11 e.v.
  • J. Pel, Chirurgijns, Chirurgijns, doctoren, heelmeesters en artsen op het eiland Walcheren 1700-2000 (Middelburg, 2006).