Johan Christiaan HÖLSCHER

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Johan Christiaan HÖLSCHER
JC Holscher.jpg
Johan Christiaan Hölscher leed schipbreuk en verdronk in de Straat van Soenda. Oude kaart met ligging Straat Soenda (ca. 1883). Bron: Wikimedia Commons.
Geboren 9 augustus 1802 Middelburg
Overleden 24 juni 1852 bij Straat Soenda (Indon.)
Beroep Medicus
VIAF [1]

Biografie

Medicus. Zoon van de wijnkoper Johan Christian Hölscher en Catharina Clasina de Puyt. Had een onbezorgde jeugd op het landgoed 'Kersenburg' te Brigdamme. Promoveerde in 1825 'met de kap' op oude wijze) te Leiden op ‘Dissertatio Philosophia-medica varii argumenti’ (een wijsgerig geneeskundige verhandeling over verschillende onderwerpen). Hij verwierf een grote praktijk, trouwde de rijke doopsgezinde Elisabeth Cornelia Tak (een verwante van Boudewijn Dobbelaar de Wind) en maakte aanvankelijk uitmuntend carrière op medisch en kerkelijk gebied. Op oudere leeftijd werd hij echter stram en kreeg een migratieneurose: hij verhuisde zich arm en zijn praktijk nam door die verhuizingen sterk af. Hij zocht zijn troost in de wijn, die bij zijn familieleden in vaten te halen was. In 1848 en 1849 werkte hij met dr. L.S. de Marreé voor de Vereeniging van Genees- en Heelkundigen een onderzoek uit, betreffende de 'Weersgesteldheid en de Constitutie Epidemica, voor Middelburg en omstreken'. Kort daarna besloot hij zijn geluk in Oost-Indië te zoeken, maar in Straat Soenda - tussen Java en Sumatra - leed hij schipbreuk en verdronk. Zijn weduwe overleed 29 april 1856 te Kampen.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

A.M. Lauret

Literatuur

  • Van Gelderen, Oude notulen, 182.
  • J.C. de Man. Geneeskundige School 1, 15 en 16.
  • J. Pel, Chirurgijns, Chirurgijns, doctoren, heelmeesters en artsen op het eiland Walcheren 1700-2000 (Middelburg, 2006).