Joan Willem Frederik Gobius du Sart

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Joan Willem Frederik Gobius du Sart
JWF Gobius.jpg
Joan Willem Frederik Gobius du Sart was onder andere predikant van de Nederlands Hervormde kerk in Nieuw- en Sint Joosland. Foto: ca. 1936. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 116857.
Geboren 28 januari 1860 St.-Johannesga
Overleden 2 oktober 1924 Woudrichem
Beroep Theoloog
VIAF Joan Willem Frederik Gobius du Sart

Biografie

Theoloog. Stamde uit een familie die zich verwant voelde met de opvatting van dr. H.F. Kohlbrügge (1803-1875), de predikant voor wie in de Hervormde Kerk geen plaats was, zodat hij terechtkwam in de Ned. Gereformeerde Gemeente te Elberfeld. Kohlbrügge ontplooide daar een grote activiteit, die zich uitstrekte niet alleen over Duitsland, maar ook over Zwitserland, Tsjecho-Slowakije, Hongarije en natuurlijk ook over ons land. Nadat zijn vader, G. J. Gobius du Sart, predikant te Arnemuiden in 1865, op 34-jarige leeftijd was overleden, trok zijn moeder (Maria Wilhelmina Schorer) met haar vier kinderen naar Elberfeld.

Na de studie te Utrecht (waar hij in 1866 promoveerde op een proefschrift waarin hij de invloed van Calvijn aanwees in de liturgische geschriften van de N.H. Kerk) werd Gobius du Sart predikant te Nieuw- en St.-Joosland en daarmee had Walcheren wederom een Kohlbrüggiaan als predikant. In diens geest heeft Gobius du Sart zijn gemeente dan ook opgevoed. Met een groep gemeenteleden trok hij enige malen naar een conferentie te Elberfeld. Tot in de jaren twintig van deze eeuw kon men nog foto's van deze conferenties in Nieuw- en St.-Joosland tegenkomen. Hij beijverde zich ook voor de uitgave van de schriftverklaringen van Kohlbrügge. De eerste delen van de kerkeraadsbibliotheek in Nieuw- en St.-Joosland waren werken van Kohlbrügge.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

S.J.M. Hulsbergen, gecontroleerd redactie 2013

Literatuur

  • Jaarboek der N.H. Kerk IX (1925).
  • Biografisch Lexicon Ned. Protestantisme.