Jan Stumphius

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Stumphius
Stumphius.jpg
Dr. Stumphius, bedrijfsarts van de Schelde en in belangrijke mate verantwoordelijk voor onderzoek naar de schadelijkheid van asbest voor Scheldewerknemers. Foto: J. Midavaine (ca. 1970). Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, nr. 103748
Geboren 11 december 1925 Utrecht
Overleden 10 maart 1983 Utrecht
Beroep Bedrijfsarts
VIAF Jan Stumphius

Biografie

Arts. Studeerde medicijnen te Utrecht, daarna te Leiden voor bedrijfsarts niet specialisatie röntgenologie voor borstonderzoek. Na als marinearts werkzaam te zijn geweest trad hij eind 1954 in dienst bij de Kon. Mij. 'De Schelde' te Vlissingen. Later werd hij tevens bedrijfsarts van 'The Vitrite-works' te Middelburg en van de PZEM. Als adviserend bedrijfsarts werkte hij in dienst van het Provinciaal Bestuur. Zijn onderzoek bij de Schelde naar de gevolgen van het gebruik van asbest leidde in 1969 tot zijn promotie te Amsterdam op het proefschrift 'Asbest in een bedrijfsbevolking'.

Daar door het onderzoek duidelijk bewezen werd dat ingeademd asbest zelfs vele jaren later nog tot sterfte ten gevolge van kanker van het longvlies kan leiden, wordt op de Schelde sedert 1969 geen asbest meer verwerkt. Op aandrang van de toenmalige Industriebond NVV vaardigde de Nederlandse regering in 1977 op het gebruik van asbest het Asbestbesluit uit. Vanaf zijn vertrek hij de Schelde in juni 1979 tot zijn overlijden was Stumphius directeur van de Stichting Nationaal Lucht- en Ruimtevaartgeneeskundig Centrum te Soesterberg.

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

?