Jan Morks

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Morks
Morks 235.jpg
Jan Morks getekend door Th. Molkenboer, september 1917, tekeningen en prenten, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 0235
Geboren 6 oktober 1865 Dordrecht
Overleden 7 februari 1926 Middelburg
Beroep Componist, carillonist, organist, kapelmeester
VIAF J. Morks

Jeugd en studie

Jan Morks is geboren als het eerste kind van Jacob Morks en Maria Catharina Groenenberg. Op negenjarige leeftijd werd hij lid van het “Koninklijk Fanfare Corps der dienstdoende Schutterij van Dordrecht”, waarvoor hij verscheidene composities zou schrijven. Hij begon met het bespelen van de triangel. Vervolgens leerde hij de pauken, het carillon, de saxofoon en klarinet te bespelen. Dit laatste werd zijn hoofdinstrument. Hierna studeerde hij zowel klarinet als orgel aan de muziekschool “ Toonkunst” in Rotterdam, waarna hij werkzaam werd als klarinettist aan het “Concertgebouworkest” in Amsterdam. Niets duidt aan dat hij lessen heeft gevolgd in compositietechnieken. Desalniettemin schreef hij op zestienjarige leeftijd zijn eerste compositie: “ De Koninging Emma Marsch”, opgedragen aan de Schutterij in Dordrecht.

Verhuizing van Dordrecht en Amsterdam naar Middelburg

Jan Morks, foto: C. Bauer, 1905, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 20758

Hij zette het schrijven van stukken voort en in de daaropvolgende negen jaar gingen ieder jaar enkele van zijn composities in première bij concerten van de Schutterij van Dordrecht. In maart 1891 verhuisde Morks naar Markt 18 in Middelburg. Al in december 1890 had hij contact met een drukkerij in Middelburg. Het zou mogelijk zijn dat Morks het verhuizen naar Middelburg als een kans zag zijn stukken tot uitvoering te brengen. In Dordrecht trouwde hij met Maria Hendrika Joosten en ze verhuisden vervolgens weer naar Langeviele K377 in Middelburg. Op 21 November 1891 werd hij aangewezen tot kapelmeester van de “Muziekkorps der dienstdoende Schutterij”, het Muziekkorps Middelburg. Morks was erg streng. Van muzikanten werd verwacht dat ze discipline toonden. Ze moesten veel moeite en energie steken in het Muziekkorps. Het gerucht ging dat Morks in de avonden langs de huizen liep om te controleren of de muzikanten hun stukken aan het repeteren waren. Ze hadden een goed excuus nodig als ze niet bezig waren met oefenen. Bij het missen van een repetitie werd de betreffende muzikant voor een half of geheel concert geschorst. Het missen van een concert kon zelfs resulteren in schorsing voor een half jaar. Muzikanten werden betaald voor hun werk binnen het Muziekkorps.

Contacten

Buste van het standbeeld van Jan Morks op het Molenwater in Middelburg, prentbriefkaart, D. Cornelisse, 1955, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 14695

Zowel in Zeeland als in Dordrecht had Morks veel kennissen in de hoogste sociale klassen aan wie hij verschillende stukken opdroeg, zoals de burgemeester van Middelburg, Leonhard Schorer. De kennissenkring van Morks was bovendien uitgebreid door zijn lidmaatschap van La Compagnie Durable, de vrijmetselaarsloge in Middelburg. Net na zijn verhuizing werd hij hier lid. Hij begon als Leerling, vier jaar later werd hij Gezel en na nog drie jaar Meester. Morks had goede banden met het merendeel van de leden van “La Compagnie Durable” en hij droeg verscheidene stukken op aan hen. Morks had contact met een aantal andere componisten, zoals Hugo van Dalen en Richard Hol. De brieven geschreven aan Van Dalen waren vriendschappelijk van aard. Morks vroeg hem bijvoorbeeld of hij langs kon komen voor wat thee. De brieven geschreven aan Hol waren eerder zakelijk. Met de tweede wilde Morks waarschijnlijk een professionele relatie onderhouden, zodat Hol positieve recensies zou schrijven over de stukken van Morks.

Werken voor het carillon van de Lange Jan

Samenzang door 1.300 schoolkinderen onder leiding van Jan Morks ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana, 1909, prentbriefkaart, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 12160

Vanaf 1897 was Morks organist en bespeler van het carillon. Tijdens marktdagen op donderdag van 11:30 tot 12:30 gaf hij een carillon optreden van een uur. Bovendien programmeerde hij de muziek die gespeeld werd door de klokkentoren “De Lange Jan”. Deze muziek werd iedere vijftien minuten gespeeld, gedurende het hele jaar. De meeste bladmuziek die gespeeld werd tussen 1897 en 1923 met de data en tijden waarop de stukken gespeeld werden is gedocumenteerd in de Zeeuwse Bibliotheek. Het carillon was hergeprogrammeerd met vier nieuwe nummers ieder half jaar. Beroemde aria’s, liederen en nationale stukken werden gespeeld, zoals aria’s van Mozart maar ook het Nederlandse volkslied (destijds Wien Neêrlands bloed). Vanaf 1905 programmeerde Morks zijn eigen werk op het carillon. Een van de eerste stukken die hij speelde was “Lenteleven”. Andere stukken gespeeld op het carillon waren “Gavotte-Impromptu”, een gedeelte van de kinder-cantata “Welkom”, een stuk uit de “Juliana cantata”, een mars “Hou en Trouw” en “Het Zeeuws Volkslied”. Deze stukken werden geprogrammeerd het jaar nadat ze uitkwamen. Dus als een stuk succesvol was werd het voor een half jaar lang geprogrammeerd op het carillon, zodat alle inwoners van Middelburg het zouden horen.

Composities van Morks

Bladmuziek voor een mars met kindertrompetten van Jan Morks, collectie Zeeuwse Bibliotheek, foto: Nora Görne, 8 maart 2012.

Het merendeel van Morks zijn composities zijn marsen en liederen. In totaal componeerde hij 42 marsen waarvan het merendeel Nederlandse titels heeft zoals Triomfmarsch. Ook componeerde hij dansmuziek, zoals Suites des Minatures en De Zeeuwse Reien. Deze werden gewaardeerd door de inwoners van Middelburg.

Over het algemeen componeerde hij muziek bij de teksten van Nederlandse gedichten. Zo gebruikte hij teksten van D.A. Poldermans voor zijn stukken Mooi Zeeland, De Lange Jan en Het Zeeuws Volkslied. Verscheidene stukken waren geschreven voor de Vrijmetselarij loge La Compagnie Durable. Hij verwerkte maçonnieke symbolen in de stukken en gaf ze titels zoals “Ken uzelf” of “Wijsheid, Kracht, Schoonheid”. Deze composities waren niet voor publieke verkoop.

Werkwijze

Hij componeerde voor inwoners van Middelburg van alle sociale klassen. Dat is de reden dat hij geen experimentele muziek schreef. Zijn composities waren conservatief, tonaal en met weinig harmonische vrijheid. Morks componeerde pakkende melodieën die gemakkelijk in het hoofd bleven hangen. Hij gebruikte ritmische krachtige melodieën met enkele chromatische elementen. Zijn melodieën werden gewaardeerd doordat ze gemakkelijk te herkennen waren nadat men ze eenmaal had gehoord.

De composities die hij arrangeerde voor het Muziekkorps komen ofwel uit de Romantische of uit de Klassieke periode. Ondanks dat hij zijn interesse in Russische muziek duidelijk maakte aan zijn vriend Van Dalen, realiseerde hij zich dat deze elementen het gewone volk niet zouden aanspreken. Zijn arrangementen van werken van Von Weber, Rossini, Mozart, Offenbach en Lehár zijn opgeslagen in de Zeeuwse Bibliotheek. Tegen het eind van zijn leven arrangeerde hij ook stukken van Wagner. Het bleek dat Machiel Leegenhoek een regelmatige kopiist was van de werken van Morks. Handgeschreven bladmuziek van Leegenhoek is bewaard gebleven in de Zeeuwse Bibliotheek.

Invloed en aanzien

Morks wordt opgevat als een erg belangrijke inwoner van Middelburg. Gedurende meer dan dertig jaar stond hij aan de top van het muziekleven van deze stad. Zijn stukken zijn uitgevoerd in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Hij is het meest bekend als componist van het Zeeuws Volkslied en als de directeur van het Zeeuws Muziekkorps. Gedurende de tijd dat Morks kapelmeester was, genoot het Muziekkorps veel bekendheid. In de zomer werden op zondagochtenden “Abdijconcerten” gegeven op het Abdijplein. Op zondagavonden werden optredens in de tuin van het Schuttershof gegeven. Bovendien werden op vrijdagavonden Molenwater concerten gehouden. Deze waren erg populair. Extra tramlijnen werden ingezet zodat orkestbezoekers van buiten de stad Middelburg konden bereiken. In het geval één van deze concerten werd afgelast werden er nationale vlaggen aan de zijden van de Lange Jan, de hoogste toren van de stad, opgehangen. Op deze manier kon iedereen opmerken of een concert wel of niet door zou gaan.

Groep van meer dan duizend kinderen verzameld voor de Kleppermars, 31 augustus 1905, prentbriefkaart, gebroeders Van Straaten, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 14139

Jan Morks kan worden gezien als een “man van het volk”, hij was vrij populair onder de bevolking van Middelburg. Enkele van zijn optredens waren massale evenementen. Bijvoorbeeld zijn eerste optreden van zijn “Kleppermarsch”, een stuk geschreven voor een harmonie onder begeleiding van kleppers tijdens Koninginnedag 31 Augustus 1905. In totaal begeleiden 950 kinderen met kleppers de mars gespeeld door het Muziekkorps. Een ander memorabel optreden van de Kleppermarsch was het optreden voor koningin Wilhelmina en prins Hendrik, 12 September 1907. Het Muziekkorps werd dit keer begeleid door 1700 kinderen. Op 14 September trad het Muziekkorps opnieuw op voor de koningin. Ze speelden de “Trommelmarsch” (Marcia des petits tambours), begeleid door 90 drummers. De muziek van Morks werd gewaardeerd door de koningin. Hij behaalde de ridderorde van Oranje-Nassau.

Begrafenis

In memoriam uitvoering voor Jan Morks uitgevoerd door Medioburgum, affiche, Louis Heymans, 1926, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 4474

In 1925 kon hij zijn muzikale activiteiten niet voortzetten wegens een oogziekte. Hij werd bijna blind. De stad Middelburg eerde hem met laurierkransen, een banket en een concert waarbij meerdere harmonieën samenspeelden. Op 7 Februari 1926 stierf hij. Drie dagen later ontving hij een militaire begrafenis. Veel mensen kwamen om hun laatste eer te bewijzen. Terwijl de Marche Funèbre gespeeld werd door het Middelburgs Muziekkorps werd Morks naar de begraafplaats gebracht. Gedurende één uur lang werden begrafenismarsen van Chopin, Mendelssohn, Händel en Diabelli gespeeld op het carillon. Mors werd begraven in een graf aan de zijde van Hendrik Brouwer (die gestorven was op 2 Mei 1925). Ook de vrouw van Brouwer, Johanna Maria van Gastel (20 Januari 1941) en de vrouw van Morks (29 Januari 1943) werden in hetzelfde graf begraven.

Prijzen

  • Ridder in de orde van Oranje Nassau

Oeuvre

Een lijst met 289 verschillende stukken en arrangementen door Jan Morks is opgeslagen in de Zeeuwse Bibliotheek. De volgende lijst is samengesteld door Milou Antheunisse en Jelle van Mourik (2010).

In ZB Nr. Datum of jaar Naam van het stuk Opgedragen aan
x 1 2 augustus 1882 Koningin Emma-Marsch / Marsch no. 1
x 2 19 januari 1883 Wilhelmina-Polka Mevr. W. de Roo van den Santheuvel
x 3 1883 Herinnering aan 5 April 1883 / Marsch no. 2
x 4 1884 Herdrika-Wals
x 5 Constance-Polka
x 6 Souvenir 9 Mai 1884 / Marsch no. 3 Carl L. Bouman
7 13 november 1884 Herinnering aan 13 November 1884 / Marsch no. 4 en gecomponeerd ter gelegenheid van het 12½-jarig bestaan van het Koninklijk Dordrechts Fanfarekorps
x 8 1885 Souvenir d’Anvers Concert-polka voor cornet à piston
x 9 1886 Majoor Canter Cremers Marsch / Marsch no. 5
x 10 Aan mijn Vrienden / Marsch no. 6
x 11 1887 Triumph-Marsch
12 Nocturne
13 Een reisje naar Dordrecht, comical verses by J.J. Mersel
x 14 1888 Rozenhof-Marsch, Rondo Capricioso / Marsch no. 7
15 1889 Goêmorgen, woorden van Dr. J.P. Heye Mej. M. Noteman
x 16 1890 Valse-Caprice, Morceau de Salon Freule H. van den Santheuvel
x 17 Dordrechtse Schutterij / Marsch no. 8
18 7 januari 1890 La véritable Manola, Bolero Séguildille.
x 19 27 februari 1890 Amour et Printemps, Valse chantée.
x 20 1 mei 1890 Groote Feestmarsch Kunstmin in Dordrecht
x 21 18 maart 1890 Traum-Walzer nach Motiven der operette “Der Feldprediger”
22 Bolero
x 23 25 mei 1890 Prinses Wilhelmina / Marsch no. 9
x 24 Mazurka (a-moll)
25 14 juni 1890 Hymne à la nuit
x 26 15 juli 1890 Der Himmel in Thale
27 29 juli 1890 Au Rhin, Chanson
x 28 25 september 1890 Die Thräne, Lied
x 29 23 januari 1891 Gavotte
30 25 oktober 1890 Frühling und Liebe, Walzer
x 31 5 december 1890 Salut militaire / Marsch no. 10 H.A. Bremekamp
32 5 maart 1905 Wiegelied, woorden van W. Steiner Mevr. Martha van Ophemert-Schwencke
x 33 3 juli 1891 Grene Fantaisie originale pour musique militaire F.G. Sprenger
x 34 31 augustus 1891 A mon capitain / Marsch no. 11 H. Snijders
x 35 14 juli 1898 Vrijheid, Volkslied, woorden van W. Steiner
x 36 5 december 1891 Henriette et Jeanne, Grene valse de concert L.K. van der Harst J. Jzn.
x 37 31 december 1891 Confrérie Sint Sebastiaan / Marsch no. 12
x 38 9 december 1891 Barcarolle, Gondellied, woorden van A.J. Morks en J.D. Wetsels
39 6 januari 1892 Sérénades des Menolines
x 40 8 maart 1892 Die Dorfschöne, Karakterstück
41 20 juni 1892 Romanze
x 42 31 maart 1892 Das vergnügte Böttcherlein, Marsch
43 17 april 1892 Heilder im Siegenkranz, Die Wacht am Rhein
x 44 30 april 1892 Vaillance, Polka militaire
x 45 26 juni 1892 Gut Nacht, fahr wohl, Lied
x 46 2 juli 1892 Lied ohne Worte (Contemplation)
x 47 7 juli 1892 Spanischer Tanz no. 2 (G-moll)
x 48 28 juli 1892 Groote Fantasie over composities van Beethoven, Rossini e.a.
49 2 oktober 1892 Wilhelmus van Nassouwe
x 50 16 juni 1893 Symphonie no. 1 C-dur
x 51 25 januari 1893 Medioburgum / Marsch no. 13
52 Op schaatsen, Lied, woorden van W. Steiner
x 53 1 juni 1893 Deutsche Tänze no. 3
x 54 1 juni 1893 Feestgroet / Marsch no. 14 het bestuur der Nijverheidsvereeniging
55 28 december 1893 Ouverture zu Trauerspiel Egmont
56 16 mei 1894 Adagio cantabile uit de Sonate Pathétique
x 57 24 juni 1894 Militaire marsch no. 15
58 8 maart 1905 Waldeck-Pyrmont’s Volkslied
59 24 oktober 1894 Ballet-muziek uit Faust
60 30 november 1894 Mit meiner Menoline, Serenade
61 26 december 1894 Ouverture de l’opéra Joseph et ses frères
x 62 28 februari 1895 Fantasy from the opera Freischütz
63 Meizang, woorden van W.H. Hasselbach
x 64 9 mei 1895 Trompettes et Tambours / Marsch no. 16
65 Arie aus des Oper “Die Zauberflöte”
66 19 juli 1895 Priester-Marsch en Aria (O, Isis und Osiris) uit de opera Die Zauberflöte
x 67 26 augustusus 1895 Marcia Seria de Loge “La Compagnie Durable” voor haar 125-jarig bestaan
x 68 10 september 1895 Ouverture “Indra”
69 17 oktober 1895 Fantasie uit de opera Don Juan
70 21 november 1895 Entr’acte II zum Drama “Rosamunde”
71 14 september 1895 Lied (Sei nicht bös) uit de operette Der Obersteiger
72 Frühlingslied, woorden van Manita aan Mevr. J. Cleuver
x 73 30 april 1896 Au Gren Hôtel des Bains / Marsch no. 17
x 74 27 juli 1896 Ouverture “La Dame blanche”
x 75 30 juli 1896 Sérénata
76 15 augustus 1896 Sérénade badine
77 3 september 1896 Souvenir de l’opéra “Tannhäuser”
78 15 oktober 1896 Fantasie uit de opera Lucia di Lammermoor
79 26 december 1896 Kröningsmarsch from the opera Die Folkunger
x 80 Dix Miniatures pour piano, à mes élèves
81 1 februari 1897 Fantasie uit het ballet Coppelia
82 25 februari 1897 Kröningsmarsch from the opera Der Prophet
x 83 Ken u zelf! Dr. H. van der Kamp
x 84 Wijsheid, Kracht, Schoonheid, woorden van Dr. J. Helder Dr. H. van der Kamp
85 Heil het streven!
86
87
88 14 september 1897 Staccato, Polka
89 25 september 1897 Cortège nuptial et ariette (Je veux vivre dans le rêve) de l’opéra “Romeo et Juliette”
x 90 3 oktober 1897 Entr’acte, Gavotte
91 15 oktober 1897 Einleitung von der Oper “Loreley”
92 18 november 1897 Menuet aus dem Quintet
93 7 december 1897 Ouverture “Zampa”
94 Méditation sur le 1er Prélude de J.S. Bach
95 Soldatenliebe, woorden van Ludwig Diehl Frau A. Stokvis-Eberlé
96 O, wie liebe ich dich!, woorden van Benno Kähler Frau A. Stokvis-Eberlé
x 97 27 april 1898 Hollen’s Glorie
x 98 30 april 1898 Festival, Marsch de Hoofdcommissie voor de Inhuldigingsfeesten te Middelburg
99 Wien Neerlansch Bloed
100 Ons Doel, Lied voor den Ned. Bond van Oud-Onderofficieren
x 101 Goeden Nacht (gedrukt in Vijf maçonnieke liederen) M. van Boven
x 102 Arbeid, woorden van J.D. Wetsels (gedrukt in Vijf maçonnieke liederen) Joh. L. van de Pauwert
103 14 januari 1899 Fantasie uit de opera “Die Zauberflöte” J.C. van der Harst.J.Jzn.
x 104 18 juli 1901 Ouverture über den Choral “Sollt ich meinem Gott nicht singen”
105 29 januari 1899 Ave Maria
106 7 februari 1899 Maurische Romanze aus dem Oper “Das Nachtlager in Granada”
107 23 maart 1899 Scheiden (Wenn die Schwalben heimwärts ziek’n) Ter herinnering aan Mr. G. N. de Stoppelaar
108 15 mei 1899 Polnischer National Tanz
109 6 juni 1899 Rhapsodie hongroise no. II
x 110 Les Dragons de Villars, Marsch
111 1899 Zondagavond-Concert Marsch (Z.A.C. Marsch)
112 1899 La Grève des Musiciens, Morceau burlesque
113 26 juli 1899 Aufzug der Zünfte aus der Oper “Die Meistersinger von Nürnberg”
x 114 8 augustus 1899 Abendlied
x 115 10 augustus 1899 Träumerei aus dem Kinderscenen
116 21 augustus 1899 Le Romanesca, Air du 15e siècle
117 4 september 1899 Arie aus “Elias” (So ihr Mich von ganzen Herzen suchet)
118 24 september 1895 Babillage
119 8 september 1899 Het lied der Vlamingen
120
x 121 Niet bevreesd, woorden van L. Baart (gedrukt in Vijf maçonnieke liederen) Jhr. Mr. L. Schorer
x 122 Plichtsbetrachting (gedrukt in Vijf maçonnieke liederen) Jhr. Mr. L. Schorer
x 123 Licht, woorden van J.D. Wetsels (gedrukt in Vijf maçonnieke liederen) Jhr. Mr. L. Schorer
124 Marsch no. 22
125 Psalm 68
126 5 december 1899 Gavotte aus der Oper “Venus auf Erden”
127 Marsch no. 23
x 128 Ontwaakt, woorden van J.D. Wetsels T. Huges
129 11 september 1900 Le Fremersberg
130 1 oktober 1900 Cortège de l’opéra “Don Carlos”
131 12 oktober 1900 Toréador et Enalouse from Bal costumé
132
133 12 oktober 1900 Ouverture de l’opera “Guillaume Tell”
x 134 Sluit vaak inéén de handen, woorden van W.L.S. (gedrukt in Drie ernstige liederen)
x 135 Twaalf gemakkelijke stukken voor piano
x 136 Op het Kerkhof, woorden van Allard Pierson (gedrukt in Drie ernstige liederen) J.C. van der Harst. J. Jzn.
137 25 maart 1901 Ave Verum, Motett
138 Van Ongenuchten Vrij / Marsch no. 24
139 17 augustus 1901 Koor der Romeinen uit: Hérodiade
140 Gebed van Paul Krüger, woorden van J.D. Wetsels Hidde Nijlen
x 141 27 september 1901 Fantasie “Obéron”
142 1 november 1901 Fes in der Püszta-Schänke, Fantasie over Hongaarse dansen en volksliederen
143 Psalm 66
x 144 27 december 1901 Fantasie uit de opera “Faust”
x 145 a. Polka de concert
b. Sans souci
146 Marsch no. 25
x 147 Vrede-Rust Marsch / Marsch no. 26
148 24 juli 1902 Ouverture “Les Dragons de Villars”
149 2 augustus 1902 Vélocipède-Marsch
x 150 15 augustus 1902 Fanfare Militaire
151 Psalm 134
x 152 12 november 1902 Scaldis-Marsch 1888-1903 / Marsch no. 27
153 25 september 1902 Ouverture “Der Haideschacht”
x 154 12 december 1902 Menuet
155 29 december 1902 Maarte Funèbre d’une marionette
x 156 ’t Levensdoel (oorsponkelijk: ’t Licht gegeven), woorden van M.M. Blankert (gedrukt in Drie ernstige

liederen)

157 29 november 1902 Serenade aus dem F-dur Quartett op. 3 (oboe-solo)
158 9 oktober 1902 Drie dansen uit het ballet “Casse Noisette”
x 159 9 april 1903 Piet Hein, Hollensche Rhapsodie
x 160 16 september 1904 Romance
x 161 15 juni 1904 Marcia Sinfonica / Marsch no. 28 Vereeniging Uit het Volk, Voor het Volk in Middelburg
162 4 augustus 1903 Ballet égyptien
163 4 september 1903 Ouverture zur Melodrama “Yelva”
x 164 7 oktober 1903 Fantasie uit “Les Huguenots”
x 165 4 december 1904 Entr’acte uit de opera “La Colombe”
x 166 Lenteleven, woorden van Dv. L. Wagenaar
167 17 mei 1904 Fragmenten uit Lohengrin
168 19 juli 1904 Twee koralen: Ps. 118 en Gez. 163
x 169 7 oktober 1904 1e Suite des Miniatures
x 170 Marcia Castagnole / Marsch no. 29 H.P. den Bouwmeester
171 2 augustus 1905 Gezang 3
172 26 augustus 1905 Fragments from Tannhäuser
173 1 oktober 1905 Ouverture Maximiliaan Robespierre
174 23 december 1905 Rigaudon
175 19 maart 1905 a. Huldiging
b. Intocht der Geuzen in Leiden
c. Bede voor het vaderland
d. De Nederlandsche vlag
e. Beleg van Bergen op Zoom
f. Strijdzang der Geuzen
x 176 6 november 1905 Pro Patria, Marcia Festoso / Marsch no. 30, woorden van W.H. Hasselbach Jhr. Mr. L. Schorer
177 5 januari 1906 Cavatine voor Es-clarinet uit Anna Bolena
x 178 Excelsior
179 Zes klavierstukken (Morceau fantastique)
x 1. Gavotte-impromptu Mej. Marie Dronkers
x 2. Ballade (Conte d’un Vétéran) Mevr. M.W. Tak – van Vollenhoven
3. Mazurka Mevr. J.E.Büchli Fest – van der Harst
x 4. Valse caprice Baronesse H. Creutz – van der Santheuvel
5. Barcarolle Prof. M.C. Grotendorst
6. L’été des marionettes Humoresque Mevr. Rottier – Morks
180 4 juni 1906 Ouverture “Flotte Bursche”
181 25 augustus 1906 Scène et Air voor tuba
x 182 1e Suite des Miniatures De bewerking voor symphonieorkest opgedragen aan de Muziekvereeniging C-Dur in Breda
183 9 september 1906 Polonaise op. 40 no. 1
184 18 oktober 1906 Grene Fantaisie maritime
x 185 23 december 1906 IIde Suite des Miniatures
x 186 Gegroet gij lief’lijk stralend licht
x 187 8 maart 1907 Maarte des Petits Tambours / Marsch no. 31 W.A. Graaf van Lynden
x 188 29 april 1907 Gavotte no. 2
x 189 Welkom Cantatine, voor kinderkoor, woorden van W.H. Hasselbach
190 Norvegischer Künstlercarnaval
x 191 3 Ungarischer Tänze, no. 5, no. 6, no. 7
192 Melodie
193 Parade militaire
194 Vorspiel zum 3ten Akt der Oper “Kunihild”
x 195 5 november 1908 Rhapsodie hongroise no. 1
196 april/mei 1909 Cantatine Welkom aan H.K.H. Prinses Juliana, for children's choir, woorden van W.H. Hasselbach
197 Meerestille und Glückliche Fahrt
198 Marsch no. 32
199 Scène und Chor aus Euryanthe
200 Ballet des Sylphes et Maarte hongroise uit “La Damnation de Faust”
201 Scene und Arie aus der Oper “Luisa di Montfort”
x 202 Trompetinen-Marsch / Marsch no. 33 Jhr. M. van den Breneler
x 203 Praeludium
204 Aria uit de Suite D-dur
205 Overture from the opera Die Zauberflöte
x 206 Dagelijkse oefeningen voor clarinet
207 Ases Tod und Anitra’s Tanz from the Peer Gynt Suite
x 208 21 juli 1910 Ballet-Divertissement
x 209 29 juli 1910 Un jour d’été en Norvège
210 Judex from Mors et Vita
x 211 24 februari 1911 Fantasie “Il Trovatore”
212 a. Träumerei
b. Wichtige Begebenheit
c. Curiose Geschichte
d. Der Dichter sprich
e. Glückes genug
213 Ouverture “La Mariage aux Lanternes”
x 214 Nos jungit Pharmacia, Feestmarsch J.J. Hofman, Voorzitter v.d. Ned. Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie
215 Variations sur “Le Carnaval de Venise”
216 Verwente Seelen, Concert-polka voor 2 clarinetten
217 Doe wel, woorden van W. Steiner
218 Ouverture sur le “Stabat Mater” de G. Rossini
x 219 Bogenrei Op. 220-223 opgedragen aan W.J. Gravin van Lynden – de Bruijn
x 220 Springrei
x 221 Provinciale Rei
x 222 Vlaggenrei
x 223 3 september 1912 Adelaïde
x 224 In dulci Jubilo / Feestmarsch no. 35 W. Hioolen
225 Ouverture “Die lustige Weiber von Windson”
x 226 Viva Zeelenia, Feestmarsch de Vereeniging tot bevordering van het Vreemdelingenverkeer in Walcheren in Middelburg
x 227 Drie gemakkelijke toonstukken
x 228 Hollen-België Marsch / Marsch no. 36 de Club des Alliés te Middelburg
x 229 Generaal Snijders-Marsch / Marsch no. 37
230 Marsch en Koor uit de “Rubens Cantate”
231 Treurmarsch from the oratorio Samson
x 232 Larghetto (Trauer-Marsch) from the Symphonie no. 6 (d-moll)
x 233 Scènes enfantines, Petite Suite
x 234 Le Réveil du Lion, Caprice héroique
235 Ballet from the opera Feramors
236 Scène et Cavatine de l’opéra “La Juive”
237 In diesem heil’gen Hallen, Arie aus der Oper “Die Zauberflöte”
x 238 De schoone Vlag, Vlaamsche Jubelmarsch, Marsch no. 38, woorden van Joh. De Maegt
x 239 8 november 1916 Rondo capriccioso
x 240 Hou en trouw, Marsch en Marschlied / Marsch no. 30, woorden van Joh. De Maegt Koning Albert van België
241 Een vroolijk Autoritje
242 Largo
x 243 Het klokje van douw-douw, Vlaamsch slaapliedeken, woorden van Joh. De Maegt Mevr. Berthe Seroen
x 244 Een Vlaamsch liedeken van varen, woorden van Joh. De Maegt Mej. Marie van Campen
245 Menuetto from the Symphonie in Es
246 Alla Turca from Sonate A-dur
247 Maarte turque des “Ruines d’Athène”
x 248 1916 Drei deutsche Tänze
249 Litanei
250 Tantum ergo
251 Praeludium
252 Postludium
x 253 1917 Lied, woorden van J.C. van der Harst J. Jzn. de Loge “L’Inséparable” in Bergen op Zoom ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan
x 254 De Padvinders komen! / Marsch no. 40 P. ten Kate
x 255 Triompfmarsch en Vredeshymne
256 Naar de duinen, woorden van Jac. F.D. Mossel
257 Mijn taal, woorden van G.W. Lovendaal
258 Recht door zee!, woorden van Dr. J.P. Heye
259 Vacantie, woorden van G.W. Lovendaal
x 260 1919 Zeeuws Volkslied, woorden van D.A. Poldermans Mr. H.J. Dijckmeester
261 4e Suite des Miniatures
262 Ständchen
x 263 Mooi Zeelen, woorden van D.A. Poldermans
264 De Lange Jan, woorden van D.A. Poldermans
265 Het Arnemuidsche Voetpad, woorden van D.A. Poldermans
266 Eén Zeelen, woorden van D.A. Poldermans
267 De kleine Westkappelaars, woorden van D.A. Poldermans
268 Des Meermans Wraak, woorden van D.A. Poldermans
269 Miseroy-Wertheim Marsch / Marsch no. 41
270 Entr’acte, Valse de la scène de bal de “Charlotte Corday”
271 Kurwenals Spottlied aus dem Musikdrama “Tristan und Isolde”
272 Einzug der Götter in Walhall from Rheingold
x 273 Omnia vincit labor / Marsch no. 42 Opgedragen aan M.A. van der Leyé
x 274 Vlinderdans (Trianon)
275 Trauermarsch aus dem Muzikdrama “Götterdämmerung”
276 Wiegelied
277 Lied uit de opera “Czaar und Zimmermann”
278 Aus der Jugendzeit, Volkslied
279 Fragments from “Parsifal”
280 Allein Gott in der Höh’ sei Ehr, Choral aus dem Oratorium “Paulus”
281 Sanctus from Messe in G
x 282 Réveil du Printemps, Gavotte et Scène des Marionettes Opgedragen aan Caroline Morks
x 283 Koolzaad, woorden van René de Clercq
x 284 Siegmunds Liebeslied aus der “Walküre”
285 Zum heiligen Gral, Marsch aus “Parsival”
x 286 Arlequin, Maskenball-scene
287 Allerseelen
288 Cavatine de l’opéra “Linda di Chamounix”
289 Ouverture “Euryanthe”
x 290 De Zeeuwen aan Oranje, woorden van D.A. Poldermans H.M. de Koningin
x 291 Recitativo ed Aria nel Rinaldino
x 292 1924 Benedictus
293 Romanze

Auteurs

-Milou Antheunisse 2010/2011, Jelle van Mourik 2010, eindred. Ilona Bierbooms (allen UCR), 2012

Bronnen

  • Antheunisse, M., & van Mourik, J, The Historical Background of Jan Morks and the Middelburgs Muziekkorps. Ongepubliceerd werkstuk (The Roosevelt Academy, Middelburg, 2010).
  • Antheunisse, M., Jan Morks and the Work List: A research on the dedicatees of Morks’ compositions. Ongepubliceerd werkstuk (The Roosevelt Academy, Middelburg, 2011).
  • Antheunisse, M., The Mystery of the Grave: A small research on the grave companions of Jan Morks. Ongepubliceerd werkstuk (The Roosevelt Academy, Middelburg, 2011).