Jan François Brouwenaar

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan François Brouwenaar
Brouwenaar.jpg
Tekening van Jan François Brouwenaar, ets door Edouard Tourel, bron:Rijksmuseum.nl
Geboren 15 juli 1815 Vlissingen
Overleden 24 september 1849 Amsterdam
Beroep beeldhouwer en dichter
VIAF J.F. Brouwenaar

Jeugd en studie

Jan François Brouwenaar werd geboren als zoon van kapper François Adriaan Brouwenaar (Vlissingen, 28 november 1784 - Vlissingen, 22 juni 1857) en Anna Maria Drubbels (Middelburg, 15 april 1782 - Vlissingen, 25 april 1861). Na het doorlopen van de lagere school kwam Brouwenaar op tienjarige leeftijd te werken in de blokkenmakerij van de marinewerf in Vlissingen waar voor het eerst zijn bijzondere talenten werden opgemerkt. Brouwenaar volgde in zijn vrije uren lessen aan de Stadstekenschool waar hij uitblonk in het vak beeldhouwen. Ook leerde hij zich op jonge leeftijd, vrijwel autodidact verschillende vreemde talen aan: Frans, Duits, Engels en Italiaans. In latere jaren bekwaamde hij zich ook in het Latijn en waren Grieks en Russisch hem ook niet geheel vreemd.

Brussel

Beeldhouwwerk van J.F. Brouwenaar, foto, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 146913.

Brouwenaar was aanvankelijk werkzaam als beeldhouwer op de marinewerf te Vlissingen maar vertrok daar in 1843 om te gaan studeren bij de beroemde beeldhouwer Willem Geefs te Brussel. In 1849 verwierf hij de grote ereprijs van de Academie te Amsterdam voor zijn beeld van de boogschutter Soranus, maar stierf kort daarna. Ook als auteur en vertaler van vaderlandse en historische dichtwerken maakte hij naam. Zijn 'Dichterlijke nalatenschap' werd in 1855 door J.J.L.ten Kate uitgegeven; hierin bevindt zich ook een biografie.

Dichtwerk

Naast zijn studie beeldhouwen toonde Brouwenaar zich in Brussel een verdienstelijk vertaler en dichter. Vanaf 1844 publiceerde Brouwenaar vertalingen van onder meer Goethe, Friedrich von Schiller, Torquato Tasso, Ludwig Uhland en Lord Byron in de Vlaamse letterkundige tijdschriften Het Vaderland, De Broederhand, De Moedertael en Het Taelverbond. Van zijn eigen hand publiceerde Brouwenaar onder meer het dichtstuk Lodewijk XIV in de Nederlanden (1847).

Prijzen

  • 1849 - ereprijs van de Academie te Amsterdam

Bibliografie

Titelblad van Dichterlijke nalatenschap (1855).

Auteur

-A.J.B.

Literatuur

  • Nagtglas, Levensberichten.