Isaac Dignus Fransen van de Putte

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Isaac Dignus Fransen van de Putte
ZA GCZ-Luteijn 2569.jpg
Portret van I.D. Fransen van de Putte, ca. 1870-1880, foto: ZA, Genealogisch Centrum Zeeland collectie Luteijn, inv.nr. 2569
Geboren 22 maart 1822 Goes
Overleden 3 maart 1902 's-Gravenhage
Beroep politicus
VIAF I.D. Fransen van de Putte

Opleiding en werk als zeeman

Isaäc was de zoon van Johannes Fransen van de Putte, en vertrok al op zijn elfde jaar uit Zeeland. Hij werd koopvaardijofficier en reisde vele malen naar de Oost. Dit naar aanleiding van een incident tijdens zijn opleiding op het Koninklijk Instituut voor de Marine Academie in Medemblik. Op oudejaarsdag 1837 was hij betrokken bij een incident waarbij een pispot over een schildwacht heen. Hierna werd hij van het instituut verwijderd en zijn vader gebood hem als lichtmatroos te gaan varen. In tien reizen klom hij vervolgens op tot de rang van eerste stuurman.

Politieke carrière

Na dienst op een mailboot stelde hij zich in 1859 kandidaat voor de verkiezingen voor het district Goes. Hij werd gekozen in de Kamer en daar wist hij zich op te werpen tot naamgever van een groep vooruitstrevende liberalen, de Puttianen. Deze groep was voorstander van een gematigd overheidsingrepen om vanuit de politiek sneller invloed uit te kunnen oefenen op de economie. Van februari 1863 tot mei 1866 was Fransen van de Putte minister van Koloniën en schafte hij onder meer in 1866 het straffen door rotanslagen af. Fransen van de Putte volgde Thorbecke op als premier in 1866. Hij slaagde er in het Cultuurstelsel grotendeels te ontmantelen. Hoewel dit zeer winstgevend was voor Nederland voorzag Fransen van de Putte dat het Cultuurstelsel zonder hervormingen Nederland grote nadelige politieke gevolgen zou bezorgen. Het kabinet Fransen van de Putte hield het iets langer dan honderd dagen vol en werd door Thorbecke ten val gebracht, maar in 1872 beheerde hij het ministerie van Koloniën opnieuw. Daarna was hij nog lang een invloedrijk parlementariër.

Literatuur

Auteur

-J. Francke, 2019