Herstaco

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Herstaco

Herstaco BV is een Middelburgs bedrijf dat is gespecialiseerd in de productie van eerste en tweede keus stalen buizen met een uitwendige diameter van 168 – 2.500 mm, in verschillende wanddikten en uitvoeringen. Daarnaast is 'zusterbedrijf' Herstaco Tube Welding BV een lasbedrijf dat zich heeft toegelegd in het leggen van rondnaden, het aanbrengen van damwandsloten en het uitvoeren van las- en constructiewerkzaamheden. Directeur van het bedrijf is nog steeds oprichter Paul Hermsen (geb. 1943). Het aantal werknemers bedraagt op dit moment (2018) 13.

Herstaco in Middelburg, foto: Website Herstaco

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

Het Middelburgse metaalbedrijf Herstaco werd in 1967 opgericht door Paul Hermsen. Aanvankelijk hield het bedrijf zich als handelsfirma vooral bezig met de levering van onbewerkt staal aan aannemers, suikerfabrieken en scheepswerven.

Groei naar een Europees bedrijf

Herstaco is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een van Europa's grootste handelsbedrijven van stalen buizen vanaf 70 mm. tot 2,5 meter. Vooral de op- en overslag van deze buizen en laswerkzaamheden aan deze buizen zijn geleidelijk de belangrijkste taken van het bedrijf geworden.

Door de groei van Herstaco wilde het bedrijf in 2008 een nevenvestiging openen in Vlissingen. Omdat er in Middelburg geen uitbreidingsmogelijkheden waren, voelde Herstaco zich gedwongen gedeeltelijk uit te wijken naar de buurgemeente.[1] Uiteindelijk ging de verhuizing naar Vlissingen niet door, ook al omdat deze grond werd gereserveerd voor een nieuwe marinekazerne.

Naast opdrachten uit het binnenland is Herstaco ook buiten de landsgrenzen zeer actief. In 2005 verwierf het Middelburgse bedrijf nog een miljoenenopdracht uit Engeland: 350 funderingspalen voor de aanleg van een kademuur.

IJzeren buizen van Herstaco, foto: Lex de Meester, Bron: Website PZC

Pipe-grabber

In 2012 kwam Herstaco internationaal in het nieuws door een nieuwe (gepatenteerde) uitvinding: de pipe grabber, een kraan met een grijparm waarmee binnen korte tijd een grote hoeveelheid ijzeren pijpen kon worden verplaatst.[2]

Toepassingen

Herstaco is met haar stalen buizen actief in de volgende markten: infrastructuur, grond-, weg- en waterbouw, scheepvaart, havenaanleg- en ontwikkeling en machinebouw.

Sportsponsoring

Herstaco BV is al lang bekend als sponsor van diverse Zeeuwse sportploegen. Zo was het bedrijf onder andere actief als sponsor in het volleybal (EVVC) en (vooral) in het amateurvoetbal. Jarenlang was Herstaco hoofdsponsor van vv Veere en van VC Vlissingen. Hij was ook een van de initiatiefnemers van de overgang van VC Vlissingen naar het betaalde voetbal in 1990.

Sinds mei 2013 participeert Herstaco via het door directeur Paul Hersen aangekochte voormalige RBC-stadion (Herstaco stadion) in het daar nu gevestigde nationale voetbalmuseum ('Voetbal Experience').[3]

Overigens nam Paul Hermsen in 2014 ook het Middelburgse attractiepark Mini Mundi over.[4]

Auteur

W. van Gorsel, 2018

Bronnen

Sites

Noten