Herman Brock

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Brock
Brock and The Brockettes 36920.jpg
Brock and The Brockettes, prentbriefkaart, Dylan Nützman, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 36920
Geboren Terneuzen
Beroep bluegrass muzikant
VIAF [1]


Herman Brock Jr. en het opnemen van The Old World

Herman Brock Jr. is een linkshandige bluegrass-, americana- en bluesmuzikant, multi-instrumentalist en singer-songwriter uit Terneuzen. Het begin 2015 op cd en vinyl verschenen bluegrass-album ‘The Old World’ heeft hij opgenomen met medewerking van the Blue Grass Boogiemen, Joost van Es, Janos Koolen, Jeroen Schmohl, Herman Brock Sr., The Brockettes, The Blue Grass Bunch, Laurens Joensen en vele anderen uit de Nederlandse bluegrass scene. Het bevat veertien nummers van zijn eigen hand en twee van zijn vader Herman Brock Sr. De basis van dit album komt van een idee van Brock Jr. iets te doen met de verhalen van vroeger uit de streek waar hij is opgegroeid. De titel ‘The Old World’ gaat over iemand die zijn heil gaat zoeken in Amerika: ‘Mijn opa en mijn vader vertelden vroeger dat in de jaren '20 veel mensen uit Zeeland met de boot naar Amerika gingen om een beter leven te vinden. En dan vertelde mijn opa dat er mensen terug kwamen met pakken geld. Ze hadden keihard moeten werken, maar ze hadden wel een beter leven dan ze hier hadden achtergelaten. Dat intrigeerde mij als klein mannetje al.’ Verschillende nummers op het album zijn tekstueel op dit thema gebaseerd, Weer andere teksten zijn meer persoonlijk of gaan over Zeeuwse legendes, zoals het nummer ‘Flyin’ Dutchman’s Curse’, dat verhaalt over Willem van der Decken alias de Vliegende Hollander die volgens de overleveringen in Terneuzen zou hebben gewoond.

'The Old World' leverde Herman Brock Jr. een stortvloed aan reacties op uit de media en optredens op onder meer Lowlands, Naked Song, Roots in the Park en Mañana Mañana.

Herman Brock Jr. is actief in meerdere bands.

Brock and The Brockettes

Deze van oorsprong Terneuzense Bluegrassband bestaat uit het trio Herman Brock (gitaar & zang), Geertje van de Berg (mandoline, autoharp en zang) en Lizz Sprangers (bas en wasbord). De band speelt originele en traditinale bluegrass, hillbilly en old-time music. Het eerste optreden was als support act voor de Hackensaw Boys in Porgy & Bess in Terneuzen (28 april 2007), bij het 50-jarig jubileum van Porgy & Bess.

Brock's Blue Grass Bunch

Deze Bluegrassband uit Terneuzen is door Henk Brock samengesteld met leden uit Nederland en België. Deze zijn Herman Brock (gitaar & zang), Henk Van der Sypt (mandoline & zang), Hans Wolters (banjo & zang), Lizz Sprangers (bas & zang) en David Piedfort (gitaar & zang).

Discografie

CD's

  • The Old World - 2015

Auteurs

-Els van de Wijdeven en Hans Clement, 2017

Bronnen