Henri Gerard van Grol

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Henri Gerard van Grol
HG van Grol.jpg
Henri Gerard van Grol was lange tijd conservator in het Stedelijk Museum Vlissingen. Foto B. Wijma, ca. 1915. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 24885
Geboren 8 oktober 1878 Renkum
Overleden 26 september 1963 Vriezenveen
Beroep Leraar, gemeentearchivaris en conservator
VIAF [1]

Biografie

Gemeentearchivaris van Vlissingen en conservator van het Stedelijk Museum aldaar. Bracht zijn jeugd door in Renkum en haalde na het HBS-diploma in Wageningen ook de onderwijzers- en hoofdakte. Gaf hierna les op de kostschool 'De Donk' in Apeldoorn, maar studeerde verder voor MO Nederlands. Nadat hij voorjaar 1910 voor deze akte geslaagd was, werd hij op 1 september 1910 benoemd tot leraar Nederlands aan de gemeentelijke Hogere Handelsschool in Vlissingen, de latere Rijks HBS. Aan deze school heeft hij les gegeven tot 13 oktober 1942, toen hij wegens ziekte met verlof moest gaan.

Naast zijn leraarschap was Van Grol vanaf 1 juli 1911 ook gemeentearchivaris van Vlissingen (als opvolger van P.K. Dommisse) en conservator van het Stedelijk Museum (als opvolger van C.A. Kalbfleisch); beide functies heeft hij bekleed tot aan zijn pensioen in 1943. Het museum was zijn grootste liefhebberij; niet alleen besteedde hij er veel tijd aan (twee middagen per week), maar hij deed ook veel moeite om nieuwe aanwinsten te verwerven. Van Grol was een hardwerkende, levendige man met een brede interesse. Hij hield veel van reizen en schreef een groot aantal publicaties over de geschiedenis van Vlissingen en het Zeeuwse zeewezen. Bovendien was hij jarenlang medewerker van de Nieuwe Rotterdamse Courant en publiceerde hij regelmatig historische bijdragen in de Vlissingse Courant. Nadat hij in 1942 (wegens overspannenheid) met ziekteverlof was gegaan en door de oorlogssituatie niet in Vlissingen kon blijven, is hij in Den Ham (0.) gaan wonen. In 1958 is hij van Den Ham naar Houtem (L.) verhuisd, waar zijn vrouw in de herfst van 1963 overleed. Twee weken na haar dood stierf hij zelf in Vriezenveen. Voor zijn werken zie bibliografie.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

F. van Noordwijk, gecontroleerd redactie 2013

Literatuur

  • NRC 30.6.1936: H.G. van Grol 25 jaar archivaris.
  • PZC 30.9.1963: H.G. van Grol overleden.