Henny Huser

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Henny Huser
Huser postelein.jpg
Henny Huser, 'winterpostelein', lino, bron: Wantij mei (1986) 18.
Geboren 28 februari 1935 Vlissingen
Beroep beeldend kunstenaar (tekeningen en grafiek)

Biografie

Voorbereidingen voor tentoonstelling van de amateurschildersclub Coloriet; staand v.l.n.r. Kees Roth, Daan Lemaire, Bloembergen, Addy Midavaine, postbode Schoenmakers, Els Hollebrandse, Piet Visser (van kunsthandel), zittend v.l.n.r. Henny Huser, Liesbeth Huser en Jacques Prince, foto: T. Slagboom, 23 september 1960, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 50807

Henny Huser (Henny Wilhelmina Weijerman-Huser) groeide op in Middelburg en begon, zoals meerdere Zeeuwse kunstenaars, met tekenen bij de tekenclub ‘Coloriet’ van Jacques Prince in de Kuiperspoort. Ze volgde een opleiding aan de Christelijke Kweekschool, waar ze de akte LO tekenen behaalde; werd onderwijzeres en studeerde in de avonduren aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam (1961-1965). In 1972 keerde Henny Huser terug naar Middelburg. Ze werd lid van de kunstenaarsgroep Web, waar ze ook mee ging exposeren, onder andere in de Vleeshal. Het werk van Henny Huser is over het algemeen bescheiden van omvang. Haar technieken zijn grafiek (linoleumsneden), tekenen en soms schilderen. Haar thema is vrijwel altijd de natuur: bloemen, planten en dergelijke. Zelf zegt ze er over: ‘Het opgroeien van een plant boeit me. Je stopt zaadjes in een pot, volgt het groeiproces en legt dat dan vast. Daarom doe ik ook zo lang over een tekening. Soms wel een half jaar.’ Henny Huser is de oudere zus van kunstenares Liesbeth Huser (1943).

Bibliografie

-Joost J. Bakker, Huser & Huser “een boeiend tweetal”(recente werken op papier) (Middelburg, Galerie De Vier Gemeten, 2002).

Auteur

-Peter Sijnke (2012)

Literatuur

-Joost J. Bakker, Huser & Huser “een boeiend tweetal”(recente werken op papier) (Middelburg, Galerie De Vier Gemeten, 2002).

-Huser, Henny (Documentatiemap) (Middelburg: ZB, 2009).