Hendrikus Chabot

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrikus Chabot
H Chabot.jpg
Hendrik Chabot verbleef in 1933 in Vrouwenpolder. Hij maakte veel werken over het land en volk van Walcheren. Foto: fotograaf onbekend, ca. 1933. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 153094.
Geboren 2 augustus 1894 Sprang
Overleden 2 mei 1949 Rotterdam
Beroep Schilder en beeldhouwer
VIAF Hendrikus Chabot

Biografie

Schilder en beeldhouwer. Kreeg zijn opleiding aan de Academie van Rotterdam. Een reis naar Wenen, waar hij ook aan de academie werkte, bracht hem in contact met het expressionisme. Hij voelde zich bijzonder aangetrokken tot het leven van de boeren en schippers in de omgeving van Rotterdam, die hij in aardse kleuren en stugge bonkige vormen schilderde. De zomer van 1933 bracht hij door in Vrouwenpolder; in deze zeer vruchtbare periode schilderde hij het polderlandschap met dramatische luchten, die aan Permeke herinneren. Ook maakte hij in die tijd zeer expressieve boerenkoppen uit toevallig gevonden stenen. Land en volk van Walcheren hadden diepe indruk gemaakt.

Walcherse boerin, geschilderd door Hendrik Chabot (1933). Chabotmuseum Rotterdam. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 153102

In 1940 ging bij de brand van Rotterdam een groot deel van zijn werk in vlammen op. Zelf was hij toen gevlucht naar Bergschenhoek, van waaruit hij de brand gadesloeg. Het indrukwekkende schilderij, dat hiervan de neerslag was, is een hoogtepunt in zijn oeuvre (Gemeentemuseum, Den Haag). Na de oorlog ging zijn gezondheid achteruit, zodat hij niet meer kon beeldhouwen. Zijn schilderijen kregen toen een meer religieus karakter, maar met behoud van de sterke zeggingskracht. Een groot deel van zijn nagelaten werk is bewaard in het Chabot-museum in Rotterdam Hillegersberg.

Auteur

A.J. B.

Literatuur

  • J.G. van Gelder. Chabot.
  • Tergast, Chabot. Tentoonstellingcatalogus Chabot, Rotterdam, 1951.