Heerenpolder

Uit encyclopedie van zeeland
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heerenpolder

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984


1. Polder in de gemeente Goes; opgenomen in het Waterschap de Brede Watering van Zuid-Beveland (opgericht 1959), thans Waterschap Noord- en Zuid-Beveland; oppervlakte ca.291 ha; hoogteligging 0,6 m N.A.P. De afwatering geschiedt via het gemaal Oosterland in de Oosterlandpolder. In de polder ligt het water De Weel weel), natuurreservaat (24 ha), gedeeltelijk in het bezit van de Stichting Het Zeeuwse Landschap. De benaming 'weel' is toponymisch niet juist; het water is een restgeul van de Schenge. De Heerenpolder is een Schengepolder. Hij werd in 1649 bedijkt op de opwas Hooge Plaat, welke door afdamming van de geulen Garnalengat (west) en Noorderdiep (oost) met het eiland Wolphaartsdijk werd verbonden. Omstreeks 1738 g ing aan de zuidzijde een in 1736 gelegen inlaag verloren (ca. 29 ha), welke in 1846 in de Perponcherpolder werd herdijkt. De Heerenpolder heeft behoord tot de voormalige gemeente Wolphaartsdijk en is opgenomen geweest bij het Waterschap voor de Uitwatering door de sluis aan de Oosterlandpolder (opgericht 1882).

2. Polder in de gemeente Oostburg; opgenomen in het Waterschap Het Vrije van Sluis (opgericht 1942): oppervlakte ca. 74 ha, hoogteligging ca. 1,0 m N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nieuwesluis (*.long-Breskenspolder). In het zuidoosten ligt de buurtschap Boerenhol (gedeeltelijk). De polder ligt onder één dijkage met de Steenenen de Zuidwesthoekpolder. De Heerenpolder is reeds bekend uit de 13e eeuw; vóór de militaire inundaties van ca. 1583 maakte hij deel uit van de Ser Gerard Moorswatering; herdijking vond plaats in 1610, nadat hij waarschijnlijk in 1605 reeds gedeeltelijk herdijkt was. De polder heeft behoord tot het waterschap Groot- en Klein-Baarzande Klein-Baarzandepolder), dat tot 1866 calamiteus was en viel binnen de voormalige gemeente Groede.


AUTEUR

J. Kuipers


LITERATUUR

Wilderom, Tussen afsluitdammen I II, I V. Roessingh Inventaris polder Heeren. Roos, Woordenboek. De Hullu, Toevoegsels op Roos.