Haaien

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Haaien
Hondshaai aan boord van de ARM 44, foto: W.F. Helm, augustus 2003, ZB Beeldbank Zeeland, recordnr. 83228

Haaien (Selachimorpha, Selachii)

Kraakbeenvissen met een langgerekt lichaam. Voor de mens gevaarlijke haaien komen hier niet voor. In de Zeeuwse kustwateren leven:

Doornhaai (Squálus acánthias)

Tot 1 meter lange, blauw-grijze haai met een stekel vóór elke rugvin en tanden in de bek. Meest voorkomende Nederlandse haaiensoort. Schadelijk voor de visserij, wegens het vernielen van netten en het eten van vis. Het vlees is goed te eten en bevat veel vitamine A. Wordt ook commercieel gevangen en verkocht als surrogaat voor betere vissoorten.

Gladde haai of toonhaai (Mustélus mustélus)

Tot 1 m lang; veel stompe tanden in de bek. Parelgrijs met kleine, lichtrode vlekjes. Zuidelijke soort, die al vele jaren de Zeeuwse kustwateren binnen zwemt.

Hondshaai (Scylliorhínus canícula)

Tot 70 cm lang. Bruinrood met donkere vlekken. Zuidelijke soort, die soms in de Zeeuwse kustwateren, estuariën en zeearmen wordt aangetroffen. De langwerpige eieren zitten in kapsels, die met draden aan planten of vaste voorwerpen zijn vastgehecht.

Reuzenhaai (Cetorhínus Máximus)

Tot 18 m lang. Voedt zich met plankton. Tanden klein. Spoelt bij uitzondering aan op de kust in Zeeland.[[*Ruwe haai (Galeorhínus gáleus) Lijkt op de gladde haai. Heeft echter puntige tanden, blauwgrijs tot bruingrijs van kleur. Voornamelijk in het kustwater. Kan tot 2 meter lang worden.

Zee-engel (Squátina squátina)

Kraakbeenvis die een overgang vormt tussen haaien en roggen. Lijkt op een platte haai met sterk verbrede, maar niet met de kop vergroeide borstvinnen. De bek ligt meer naar voren dan bij een rog. De kleppen der neusgaten dragen franjevormige randen. Roodbruine, gevlekte bovenzijde. Zeldzaam. Oosterschelde.

Auteur

-K.F. Vaas, herschreven: v.d. Feen

Literatuur

  • Van Deinse, De Reuzenhaaien.
  • Van Deinse en Verhey, De Reuzenhaai.