Groene Ster

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Groene Ster

Zaalvoetbalclub uit Vlissingen. In het seizoen 2015-2016 uitkomend in de nationale eredivisie.

Groene Ster 1, Bron: Website Groene Ster, 2015

Geschiedenis

Groene Ster Vlissingen is opgericht op 27 april 2007. In de jaren daarvoor speelde Groene Ster in de RZW-competitie (RWZ=Regionaal Zaalvoetbal Walcheren). Na 2 titels in successie besloot men naar de KNVB-competitie over te stappen. Het doel daarbij was zo snel mogelijk het hoogste niveau te bereiken.

De naam Groene Ster is afkomstig van de vroegere zaalvoetbalvereniging Groene Ster Maroc uit Vlissingen. In de jaren '90 speelden zij oogstrelend zaalvoetbal. Nadat deze club ophield met bestaan, werd er nog dikwijls gerefereerd aan hun prachtig spel. Een aantal Vlissingse vrienden die al van jongs af samen voetballen nam daarna de beslissing een eigen nieuwe club op te richten onder de naam Groene Ster Vlissingen.[1]

Prestaties

Zaalvoetbalclub Groene Ster wist onder leiding van coach Mohammed Ahrouch in vier jaar tijd de hoofdklasse te halen. Op dit niveau speelde ook de Goese zaalvoetbalclub FM Sranang. In 2010 werd Groene Ster kampioen van de hoofdklasse en promoveerde naar de landelijke eerste divisie, het op twee na hoogste niveau van Nederland. In 2010 won de club ook de districtsbeker.

In 2011 behaalde Groene Ster in de eerste divisie eveneens het kampioenschap en promoveerde daardoor naar de eerste divisie B. Dit is het op een na hoogste niveau van Nederland. Door deze prestatie werd de club ook genomineerd voor de titel 'Zeeuwse sportploeg van 2011'.[2]

Twee jaar later, in 2013, werd Groene Ster kampioen in de eerste divisie B en speelde daardoor nacompetitie om promotie naar de eredivisie. Het lukte Groene Ster daarna om via deze nacompetitie promotie af te dwingen naar het hoogste niveau, de eredivisie.[3]

Vanaf het seizoenen, 2013/2014 speelde Groene Ster in de eredivisie. Het wist zich probleemloos te handhaven en draaide meestal mee in de middenmoot. De Groene Ster-spelers Said en Hoessein Bouzambou werden zelfs verschillende keren voor het Nederlands zaalvoetbalteam geselecteerd. Helaas voor Groene Ster kozen deze beide spelers daarna voor een een contract bij de Belgische zaalvoetbalclub Gelko Hasselt.

In het seizoen 2018/2019 behaalde de club haar grootste succes door de finale van de KNVB-Beker te bereiken. Deze finale werd met 5-2 verloren van FC Eindhoven. Groene Ster wist zich ook dat seizoen te handhaven in de Eredivisie en verzekerde zich zo van een langer verblijf op het hoogste niveau. Helaas werden de seizoenen 2019/2020 en 2020/2021 vroegtijdig afgebroken vanwege de corona-pandemie.

Teams

Naast het eerste team beschikt Groene Ster ook nog over een tweede en derde team. Het tweede team kwam in het seizoen 2015-2016 uit in de topklasse C, het derde in de eerste klasse RZW=Regionaal Zaalvoetbal Walcheren Daarnaast is er ook een A1 (2e klasse 01) en een dames team (damescompetitie).

Momenteel heeft Groene Ster ongeveer 45 leden.

Junior League

Groene Ster is in samenwerking met het Scheldemond College, Nehalennia en de CSW in november 2014 gestart met de organisatie van de zogenaamde junior league. Dit is een scholencompetitie voor leerlingen van het voortgezet onderwijs.

De junior league is opgezet voor leerlingen van bovengenoemde scholen in de volgende leeftijdscategorieën: jongens tot en met 14 jaar, jongens van 15 jaar en ouder en meisjes van alle leeftijden

Elke leerling wordt ingedeeld aan de hand van de bovenstaande criteria. Het is ook afhankelijk van op welke school men zit en in welk schoolgebouw. Elk schoolgebouw krijgt daarmee zijn eigen team. Dit betekent dat er een competitie van zeven teams per (leeftijds)categorie plaatsvindt.

Auteur

Wim van Gorsel, 2015, herz. 2021

Bronnen

Sites

Noten