Grevelingenmeer

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer, ook wel de Grevelingen genoemd, is een voormalige zeearm van de Noordzee. Het meer ligt tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, op de grens van Zuid-Holland en Zeeland. Het gebied is ongeveer 14.000 hectare groot.

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa en is vooral van belang voor de watersport en recreatie. Bij de Brouwersdam wordt veel aan windsurfen en waterskiën gedaan. Ook wordt bij Scharendijke en Den Osse gedoken. Op verschillende plaatsen kan men zonnen en zwemmen, bijvoorbeeld op De Punt van Goeree en de Kabbelaarsbank.

In het kader van de Deltawerken is het Grevelingenmeer door de Grevelingendam (1965) en de Brouwersdam (1971) van zee afgesloten en is de zeearm een meer geworden. Sinds de bouw van de Brouwersdam als onderdeel van de Deltawerken verdween het getij in de Grevelingen.

In 2008 heeft Rijkswaterstaat een onderzoek gedaan naar de verbetering van de waterkwaliteit en ecologie van het Grevelingen. Daaruit bleek dat getijdewerking juist een positief effect zou hebben op de natuur.Door bijvoorbeeld een doorlaat of een sluis in de Brouwersdam zou het getij weer gedeeltelijk terug kunnen keren. Meer informatie over het onderzoek en wat er met de resultaten gedaan wordt is te lezen in het persbericht (januari 2009).


Gegevens vaarweg

Beroepsvaart-/CEMT-klasse: Va Groot Rijnschip, eenbaksduwstel Recreatievaartklasse: BZM

BRONNEN

Overgenomen met toestemming van Rijkswaterstaat van www.rijkswaterstaat.nl