Gerrit Schoenmakers
Gerrit Schoenmakers | |
---|---|
Gerrit Schoenmakers, april 1990. Foto: ZB/Beeldbank Zeeland, J. Wolterbeek, rec.nr. 118493 | |
Geboren | 1 januari 1942 Groningen |
Beroep | Docent, wethouder, lid Tweede Kamer |
VIAF | Gerrit Schoenmakers |
Achtergrond
Gerrit Bartel Schoenmakers werd midden in de oorlogsjaren geboren in Groningen, waar hij na de lagere school de HBS-B volgde. Daarna behaalde hij in 1965 zijn leraarsbevoegdheid geschiedenis. Tot 1978 gaf hij les in respectievelijk Naarden (tot 1967) en in Middelburg (vanaf 1967), waar hij geschiedenis en maatschappijleer doceerde aan middelbare scholen. In Middelburg gaf hij les aan de Stedelijke Scholengemeenschap.
Gemeenteraadslid en wethouder
In Middelburg werd Gerrit Schoenmakers voorzitter van de plaatselijke PvdA. In 1978 werd hij voor deze partij gekozen tot gemeenteraadslid. Daarnaast werd hij direct ook wethouder cultuur, een beleidsterrein waarmee hij affiniteit had vanuit zijn bestuursfunctie bij de Stichting Jeugd en Muziek (1976-1978). Later kreeg hij ook de beleidsterreinen onderwijs, ruimtelijke ordening en welzijnsplanning in zijn portefeuille. Zijn baan in het onderwijs had Schoenmakers moeten opgeven. Als wethouder was Gerrit Schoenmakers in de Zeeuwse hoofdstad niet onomstreden. Met zijn in de ogen van sommigen wat flamboyante levensstijl, iemand die nooit een blad voor de mond nam en een voorliefde had voor avantgardistische kunst werd hij door menigeen als ‘arrogant’ en ‘elitair’ weggezet. Ook de term ‘salonsocialist’ viel in dit verband regelmatig. Door zijn inzet voor projecten als de Vleeshal, de Maaisbaai, het Museum 13/IX en nieuwbouwwijk Veerse Poort maakte hij zich bij menig Middelburgers niet geliefd. Schoenmakers liet alle kritiek echter makkelijk van zich afglijden.
Wethouder af
In 1994 leed de PvdA in Middelburg een zware verkiezingsnederlaag en de partij verdween daarmee uit het college. Schoenmakers, wel gekozen als raadslid, keerde in juni 1994 terug als voorzitter van de Stichting Nieuwe Muziek Zeeland. Hij volgde daarmee de Amsterdammer Jan Wolff op. Hij nam ook het voorzitterschap van het Zeeuws Biologisch Museum op zich. In de Middelburgse gemeenteraad nam Schoenmakers zitting tot 1996.
Kamerlid
Hoewel Gerrit Schoenmakers pas op plaats 49 was terug te vinden op de PvdA-verkiezingslijst werd hij op 25 augustus 1998 wel benoemd tot Kamerlid. Omdat de PvdA daarna zitting nam in het tweede paarse kabinet schoof hij door naar een plaats die recht gaf op een Kamerzetel. In de Tweede Kamer hield Schoenmakers zich vooral bezig met onderwerpen op het gebied van volkshuisvesting (monumenten, welstandstoezicht), milieubeheer (zwerfafval, duurzaam geproduceerd hout), natuurbeheer en met specifiek Zeeuwse onderwerpen, zoals de Westerscheldetunnel. Opvallend was wel dat hij tot de Kamerleden hoorde die het minste van zich lieten horen in het parlement. Voor de Kamerverkiezingen van 2002 werd hij dan ook niet op een direct verkiesbare plaats gezet. Schoenmakers hield de eer daarna aan zichzelf en stelde zich niet meer verkiesbaar.[1]
Bestuurs- men nevenfuncties
- Bestuurslid en voorzitter Jeugd en Muziek
- Bestuurslid jongerencentrum De Beuk
- Voorzitter Zeeuws Biologisch Museum
- Voorzitter welstandscommissie gemeente Schiedam
- Voorzitter Stichting overleg hedendaagse architectuur
- Informateur collegevorming gemeente Middelburg, maart 2018 (met Ton Kerkhove)
Trivia
Gerrit Schoenmakers was getrouwd en had twee kinderen. In zijn vrije tijd was hij een fanatiek amateurvoetballer. Vele jaren kwam hij (vaak als aanvoerder) uit voor het eerste elftal van vierdeklasser Zeelandia uit Middelburg. Hij stond bekend als een spijkerharde verdediger.
Bronnen
Auteur
-W. van Gorsel, 2023