Gerard Alberts

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerard Alberts
Gerard Alberts.jpg
Gerardus Alberts, oprichter van houthandel Alberts, eerst in Veere, later in Middelburg. Fotograaf C. Henning, ca. 1900. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 169495
Geboren 26 januari 1835 Pannerden
Overleden 26 september 1908 Middelburg
Beroep Zakenman

Aannemer en ondernemer

Gerard Alberts (1835-1908) was vanaf 1871 directeur van Houthandel Alberts & Co. Eerst in Veere, later, vanaf 1874, in Middelburg. Als aannemer was hij betrokken geweest bij de aanleg van de Sloedam, van de spoorlijn van Roosendaal naar Goes en bij de bouw van de sluis in het Kanaal door Walcheren te Veere. Omstreeks 1880 werd Alberts’ interesse gewekt door de ontwikkeling van een nieuw badstrand bij Zandvoort. Om uiteenlopende redenen loopt deze investering uit op een fiasco.

Houthandel

Houthandel Alberts beleefde vanaf het midden van de jaren tachtig gouden tijden. Het bedrijf profiteerde ook van de aanleg van spoorlijnen, bruggen, sluizen en andere infrastructurele voorzieningen en van de bouw van veel nieuwe fabrieken in binnen- en buitenland. Voor dat alles was veel hout nodig. Het hout werd ingekocht in onder meer Rusland, Scandinavië en Duitsland en later ook in Amerika. Houthandel Alberts werd in 1898 omgezet in een naamloze vennootschap. Tot zijn overlijden, in 1908, bleef Gerard Alberts als president-commissaris aan het bedrijf verbonden.

Drijvend hout van houthandel Alberts aan de Seisdam te Middelburg. Prentbriefkaart. Vervaardiger: N. Boon, ca. 1895. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 13919

Overige zaken en activiteiten

Naast zijn activiteiten voor de houthandel was Gerard Alberts ook actief als concessionaris van de stoombargedienst tussen Middelburg en Vlissingen, van de Vlissingse havendienst en medeoprichter van meerdere industriële ondernemingen. Gerard Alberts was verder van 1882 tot 1903 lid van de Kamer van Koophandel en Fabrieken en van 1876 tot januari 1904 was hij lid van het bestuur der Godshuizen. Deze beide functies moest hij opzeggen vanwege zijn broze gezondheid.

Bronnen

Literatuur

Sites

Auteur

-W. van Gorsel, 2022

Noten