Fred Dekker

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Fred Dekker
Fred Dekker.jpg
Fred Dekker specialiseerde zich tot cardioloog in het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Foto: Wikimedia Commons, 2014.
Geboren 5 maart 1946 Biervliet
Beroep cardioloog, boer en politicus

Achtergrond

Fred Dekker werd geboren als boerenzoon in Biervliet. Na de lagere school volgde hij de HBS in Terneuzen. Daarna studeerde hij geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Medische carrière

Na zijn opleiding was Fred Dekker arts-assistent in het ziekenhuis in Vlissingen en in het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht, waar hij zich specialiseerde tot cardioloog. Daarna werkte Dekker vanaf 1986 in het ziekenhuis Berg en Bos in Bilthoven in een maatschap. Vanaf 1992 was hij mede-eigenaar van de privékliniek De Vinken in Bilthoven. Tijdens de periode bij kliniek De Vinken werd Fred Dekker in 1998 door de rechter bestraft vanwege het ontbreken van een klachtencommissie, onduidelijkheid over de vergoedingen door verzekeraars en het declareren van niet verrichte handelingen. Dekker werd veroordeeld tot een boete van 250.000 gulden en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Door de Nederlandse Vereniging van Cardiologen werd Fred Dekker geweigerd als lid.

Politiek actief

In 2002 werd Fred Dekker door lijsttrekker Pim Fortuyn benaderd om namens de LPF zich verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen in dat jaar. De in het Belgische Zelzate woonachtige Dekker ging akkoord en kwam als nummer 10 op de LPF-lijst vervolgens in de Kamer terecht. Dekker bleef tijdens zijn Kamerlidmaatschap ook werken in zijn privékliniek in Bilthoven. Als LPF-Kamerlid maakt Fred Dekker zich sterk voor een vergaande privatisering van de gezondheidszorg, die volgens hem uiteindelijk veel efficiënter en goedkoper zou zijn dan het publiek gefinancierde systeem. Fred Dekker zat slechts ruim een half jaar in de Tweede Kamer. Het kabinet Balkenende I, waarin naast CDA en VVD ook de LPF zitting had, kwam al na een paar maanden te val. Bij de verkiezingen van 2003 stelde Fred Dekker zich niet meer herkiesbaar.

Na de LPF

Na zijn verblijf in de Tweede Kamer trok Fred Dekker zich een paar jaar terug uit de politiek. Hij werkte verder in de Bilthovense privékliniek en begon een boerenbedrijf in zijn Belgische woonplaats Zelzate. In 2006 keerde Dekker nog even terug in de politiek. Hij werd benaderd door lijsttrekker Hilbrand Nawijn (oud-LPF) om zich bij de Kamerverkiezingen verkiesbaar te stellen voor de Partij voor Nederland. Bij de verkiezingen behaalde deze partij echter geen zetels en een comeback in de Kamer zat er dus niet in voor Fred Dekker.

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten