Frank de Bruine

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
De Bruine, Frank; Bruine, Frank de

(Vlissingen, 4 Juli 1957 - )

Barokhoboïst
Frank de Bruine, bron:[http://muzykadawna.info/image/frank-de-bruine Muzykadawna

Jeugd en studie

Frank de Bruine werd geboren in Vlissingen, als zoon van Willem David de Bruine en Willy de Bruine-Van Krieken, en als jongere broer van Antonie en Wouter. Hoewel het gezin van muziek hield, was verder geen van de gezinsleden in het bijzonder muzikaal.

Na in Vlissingen de lagere school te hebben afgerond, heeft Frank de Bruine in Middelburg op het gymnasium in de Latijnse Schoolstraat onderwijs genoten. Vervolgens heeft hij op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag van 1977 tot 1986 hobo gestudeerd. Hij heeft les gehad in het bespelen van zowel de moderne hobo (van Heinz Friesen, de toenmalige eerste hoboïst van het Rotterdams Philharmonisch Orkest) als de historische of wel barokhobo (van Bruce Haynes en later Ku Ebbinge). Het diploma moderne hobo behaalde hij 1984 met onderscheiding en tevens won hij hiermee de Nicolai prijs, een prijs van het Koninklijk Conservatorium voor een uitmuntend examen. Hierna heeft Frank de Bruine nog twee jaar barokhobo gestudeerd bij Ku Ebbinge, toen nieuw gearriveerd docent barokhobo aan het conservatorium en tevens eerste hoboïst in Het Orkest van de 18e Eeuw. In beide posities zou Frank de Bruine hem later opvolgen.

Carrière

In 1981 werd Frank de Bruine actief als freelance musicus op de barokhobo. Speelde hij in het begin vooral voor het Franse Les Arts Florissants, een orkest dat voornamelijk oude Franse muziek uitvoert, later volgden vrijwel alle vooraanstaande orkesten uit de wereld van de oude muziek, onder andere La Chapelle Royale, The Amsterdam Baroque Orchestra, De Nederlandse Bachverening, The Academy of Ancient Music, The Hanover Band, The English Concert, L’Orchestre des Champs-Elysees, en Concerto Copenhagen.

In 1985 verbond hij zich als vaste eerste hoboist aan The Academy of Ancient Music en The Hanover Band. Op dat moment verlegde het zwaartepunt van de oude muziekbeweging zich allengs naar later repertoire, zodat hij in de jaren direct daarop vooral veel muziek van de Weense klassieken speelde (Mozart, Haydn, Beethoven). In deze tijd speelde hij ook mee op talloze opnamen van beide orkesten van dit repertoire. Verder begon hij zich steeds meer als solist te ontwikkelen en maakte in die capaciteit tournees naar onder andere Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Japan, en heeft hij soloconcerten opgenomen (zie voor een selecte discografie hieronder).

Tot op de dag van vandaag speelt Frank de Bruine bij The Academy of Ancient Music, maar doet hij dit minder frequent dan in zijn eerste jaren bij dit orkest. De oorzaak hiervan is zijn aanstelling als hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en als eerste hoboïst bij Het Orkest van de Achttiende Eeuw in 2003. Eerder al had hij een betrekking aanvaard aan het Utrechts Conservatorium. Als bevlogen leraar geeft hij ook regelmatig masterclasses, onder andere in Israël, Spanje, Polen en Canada.

Frank de Bruine is getrouwd en heeft drie dochters. Hij woont in Den Haag.

Selecte Discografie

Met The Academy of Ancient Music

  • Vivaldi hoboconcerten (Decca L'Oiseau-Lyre, 1993)
  • Albinoni hoboconcerten (Decca L'Oiseau-Lyre, 1999)
  • Bach Brandenburgse concerten (Harmonia Mundi USA, 2009)
  • Handel sonates op.1 (Harmonia Mundi USA, 2009)

Met The Hanover Band

  • CPE Bach hoboconcert Es-groot (RCA Red Seal, 1997)

Met The Parley of Instruments

  • Handel hoboconcert g-klein (Hyperion, 1997)

Video

Auteur

-Hilal Dogan (UCR), 2012

Bronnen

  • Interview met F. de Bruine door Hilal Dogan, 2012.