Erwin Veldman

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Erwin Veldman
Geboren 6 november 1983 Middelburg
Beroep zeezeiler en bouwkundige

Zeezeiler, afkomstig uit Middelburg.

Begin

Erwin Veldman begint al op zijn vijfde met zeilen. Als zoon van zeilende ouders - die bovendien een winkel in watersportartikelen beheren - en broer van de twee jaar oudere zeilende broer Stephan wordt de liefde voor de zeilsport hem met de paplepel ingegeven. Van hun ouders krijgen de zeilende broers een optimist, een kleine eenpersoonszeilboot. Bij watersportvereniging De Arne volgen Erwin en Stephan Veldman een cursus en daarna kunnen ze meedoen met wedstrijden op clubniveau tussen De Arne en Wolphaartsdijk.

Na een aantal jaren in de Optimist-klasse gezeild te hebben stapt Erwin Veldman over naar de Splash-klasse (12-18 jarigen).[1]

Wereldkampioen bij de jeugd

Vooral nationaal doet Erwin Veldman vanaf het jaar 2000 steeds meer van zich spreken. Steeds is hij in de voorste gelederen te vinden in nationale wedstrijden in de Splash-klasse. Geheel onverwacht behaalt hij in 2001 in het Franse Carnac op zeventienjarige leeftijd zelfs de wereldtitel bij de jeugd. In een veld van 190 zeilers is hij aan het eind van een reeks van acht wedstrijden de sterkste.[2] De nieuwe wereldkampioen ontvangt na de winst gelukstelegrammen van koningin Beatrix en prins Claus.[3]

Flash-klasse

In 2002 stapt Erwin Veldman over naar de Flash-klasse. Ook in deze klasse is hij vanaf het begin succesvol. In juli 2002 wint hij in het Engelse Weymouth de Europacup zeilen in de flash-klasse. Deze prijs wordt ook wel beschouwd als de wereldtitel in de flash-klasse.[4] Zijn broer Stephan behaalt hier overigens het zilver. In 2003 wint Erwin Veldman de Nederlandse titel in de Flash-klasse. Zijn broer wordt derde.

Laser-klasse

In 2002 begint Erwin Veldman geleidelijk ook wedstrijden te zeilen in de Laser-klasse. Hij doet dit omdat er ook in de Olympische Spelen mee gezeild wordt.[5] Tijdens het NK in Medemblik in 2003 eindigt hij op een verdienstelijke zesde plaats.[6] Helaas lukt het Erwin (en ook broer Stephan)niet zich dat jaar te kwalificeren voor het EK.[7] Ook in de jeugd-EK in Split kan Erwin Veldman zich dat jaar niet onderscheiden. Wel weet hij in oktober 2003 de vijfde plaats te halen in de WK in de sunfish-klasse op St. Maarten. [8]

Hoewel Erwin Veldman in 2004 nog niet tot de Nederlandse top behoort mag hij toch mee naar de EK in de laser-klasse in Duitsland. Dit komt door afzeggingen van een aantal anderen. Omdat hij fysiek nog niet sterk genoeg is eindigt hij hier op een ietwat teleurstellende 56e plaats. Deelname aan de Olympische Spelen (Athene) zit er dat jaar dan ook nog niet in. Hij richt zijn vizier daarom op de Spelen van 2008.

2005 en verder

2005 wordt een enigszins teleurstellend jaar voor Erwin Veldman. Tijdens het EK in Spanje eindigt hij op de 97e plaats in de laser-klasse. De teleurstellende resultaten dat jaar hebben ongetwijfeld te maken met het afstuderen van Erwin Veldman aan de HZ in Vlissingen. Hij volgt er de opleiding bouwkunde.

Door zijn studie kan Erwin Veldman zich in 2006 niet kwalificeren voor de EK en WK. In 2007 behaalt hij een verdienstelijke 22e plaats op het WK in de Laser Radial-klasse.[9] Het is wel de laatste keer dat Erwin Veldman als zeiler van zich doet spreken. Zijn maatschappelijke carrière als bouwkundige/architect heeft daarna voorrang. Tot een optreden op de Olympische Spelen van Bejing (2008) komt het dan ook niet meer.

Na zijn sportcarrière

Erwin Veldman heeft na zijn studies aan de HZ en de TH (bouwkunde) een succesvol architectenbureau opgestart in Middelburg.

Auteur

Wim van Gorsel, 2016, herz. 2021

Bron

Sites

Krantenbank Zeeland, PZC 1997-2007

Noten