Els Austmann

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Els Austmann
Els Austmann.jpg
Affiche over optreden van Els Austmann in Porgy & Bess, ca. 1994. Affiche: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 15843
Geboren ca. 1946 Breda
Beroep cabaretière

Achtergrond

Elst Austmann begon haar cabaretcarrière op relatief oudere leeftijd. Na een verhuizing in 1980 vanuit Noord-Brabant naar Zeeland sloot zij zich in 1982 aan bij de vrouwentoneelgroep Zilt, die regelmatig optrad voor vrouwengezelschappen. Omdat zij daar uitblonk werd zij al spoedig gevraagd om haar solonummers ook in haar eentje op te voeren voor allerlei gezelschappen. Na een succesvol solo-optreden in het eenakter festival van het Zeeuws Centrum voor Amateurtoneel in 1989 in Zierikzee ging Elst Austmann solo.

Landelijke doorbraak

De landelijke doorbraak van Els Austmann vond plaats in november 1993, toen ze bij het Camaretten Festival in Rotterdam – het festival voor aankomende cabaretiers – de derde plaats in de wacht wist te slepen. Tijdens dit festival won Austmann de Publieksprijs, een prijs aan iemand wiens persoonlijkheid eruit springt.[1] Een jaar later, in 1994, behaalde Els Austmann eveneens een derde plaats bij een landelijk cabaretfestival, dit keer bij het Amsterdamse Kleinkunstfestival.

Vrouwenemancipatie

Els Austmann was werkzaam bij het Emancipatiebureau in Middelburg. De voorstellingen van Elst Austmann hadden meestal ook een maatschappijkritische en feministische insteek.

Bronnen

Literatuur

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten