Elisabeth Jacoba (Els) Hollebrandse

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Elisabeth Jacoba (Els) Hollebrandse
Hollebrandse 19513.jpg
Els Hollebrandse in juli 1981, foto: Wim Helm, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 19513
Geboren 11 juni 1939 Middelburg
Overleden 16 juli 2001 Domburg
Beroep beeldend kunstenaar (schilderes en graficus)

Levensloop

Voorbereidingen voor tentoonstelling van de amateurschildersclub Coloriet; staand v.l.n.r. Kees Roth, Daan Lemaire, Bloembergen, Addy Midavaine, postbode Schoenmakers, Els Hollebrandse, Piet Visser (van kunsthandel), zittend v.l.n.r. Henny Huser, Liesbeth Huser en Jacques Prince, foto: T. Slagboom, 23 september 1960, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 50807

Elisabeth Jacoba Hollebrandse werd al op jeugdige leeftijd beïnvloed door haar tekenende vader. Ze ging toen ze een jaar of 15 was naar de tekenclub ‘Çoloriet’ van Jacques Prince. Daarna studeerde ze aan de kunstacademie St. Joost in Breda. In de periode na haar afstuderen hield ze zich vooral bezig met het maritieme Zeeland: tekeningen van de schepen, de Schelde en het Sloe. Later maakte ze lino’s en wandkleden. Vanaf 1980 was ze docent schilderen en tekenen aan het MIKV (voorheen ZIKV). Daarnaast dreef ze een antiekhandel in Domburg met haar man Kees Vreeke. Eerder was Els Hollebrandse korte tijd gehuwd met de Middelburgse kunstschilder Piet Rijken.

Werk

Linoleumsnede van Els Hollebrandse, tekeningen en prenten, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 223

In haar vrije werk (olieverfschilderijen, aquarellen en tekeningen in contékrijt) vormt de natuur, en met name dieren (zoals roofvogels en katten), vaak het onderwerp. Later evolueerde Hollebrandse meer naar een surrealistische of beter nog magisch- of meta realistische schildertrant. De reizen van Hollebrandse, naar onder meer Griekenland, Turkije, Egypte en Thailand vormden een belangrijke inspiratiebron. Later maakte ze ook tekeningen en schilderijen van mensen in al hun onvolkomenheden.

Bibliografie

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

-Peter Sijnke, 2012, gecontroleerd redactie 2013

Literatuur

  • Scheen, Lexicon
  • Els Hollebrandse (documentatiemap)(Middelburg: Zeeuwse Bibliotheek, 2009).