Dirck van Delen

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Dirck van Delen
Delen 15929.jpg
'De Gerechtigheid', een schilderij door Dirck van Delen (1656), collectie Stadhuis, Arnemuiden, foto: ca. 1990, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 15929.
Geboren 1605 Heusden
Overleden 16 mei 1671 Arnemuiden
Beroep schilder
VIAF D. van Delen

Biografie

Bord bij rechts vertoonde schilderij van Van Delen in het stadhuis van Arnemuiden, foto: ca. 1990, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 15932

Leerling van Frans Hals, kwam in 1628 als ontvanger der tollen naar Arnemuiden. Hoewel de inwoners van die stad er wel bezwaar tegen hadden dat hij 'die luden utenteekende geliek zij in de kercke zitten', was hij er van 1642 tot zijn dood burgemeester. Van Delen was één van de belangrijkste Nederlandse architectuurschilders van de zeventiende eeuw. De wetten van het perspectief beheerste hij tot in de perfectie. Zijn werken stellen meestal wijdse doorzichten in kerken of fantastische gebouwen voor, een ideaal decor voor galante feesten. De menselijke figuurtjes in deze ruimten zijn meestal door anderen geschilderd, onder andere door Dirck Hals. Hoewel hij in Arnemuiden in betrekkelijk isolement werkte, was hij in Holland goed bekend. Voor het stadhuis van zijn woonplaats schilderde hij een allegorie op de gerechtigheid, die daar nog aanwezig is. De schilderijencollectie in het stadhuis, een zeldzaamheid voor zo'n kleine plaats, kwam op zijn initiatief tot stand.

Auteur

-A.J.B.

Literatuur

  • Nagtglas, Levensberichten.
  • Kesteloo,Arnemuiden.
  • Jantzen, Niederländische Architecturturbild.