Dick Anbeek

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Dick Anbeek
Dick Anbeek.jpg
Dick Anbeek tijdens de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs 2013 in de Zeeuwse Bibliotheek, 9-11-2013. Foto: M. Meijer-Van der Linde. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 149044
Geboren 1949 Veenendaal
Beroep Boekhandelaar
VIAF Dick Anbeek

Biografie

Dick Anbeek verhuisde in 1961 van Veenendaal naar Middelburg, waar zijn vader de boekhandel van de heer Fanoy aan de Nieuwe Burg had overgenomen. Deze winkel was al sinds 1898 gevestigd op die plek. Na zijn opleiding aan de HBS wilde Dick Anbeek theologie of politicologie gaan studeren. Ook de sportacademie had zijn belangstelling. Als zijn vader een herseninfarct krijgt, kiest hij er in 1968 voor om in de winkel van zijn vader als boekverkoper aan de slag te gaan. Vanaf 1972 wordt hij eigenaar van de winkel. In de zaak van de gereformeerd opgevoede Dick Anbeek worden aanvankelijk vooral christelijke, stichtelijke en schoolboeken verkocht. Later, na de ontzuiling, vanaf de jaren ’70 veranderde dat en kwam er een ruimer boekaanbod. Naast zijn werk als boekverkoper was Anbeek ook actief in het kerkelijk jeugdwerk en in protestbewegingen waarin hij samen met vrienden participeert.

De Drukkerij

De boekwinkel van Anbeek floreerde intussen en Anbeek breidde de winkel aan de Nieuwe Burg steeds meer uit. In 1998 begon Anbeek in het oude PZC-gebouw aan de Middelburgse Markt het mediacentrum De Drukkerij, waarin naast boeken ook plaats is voor cd’s, dvd’s en kunst. Ook is in deze nieuwe winkel een brasserie gevestigd, waarin klanten een maaltijd of een kopje koffie kunnen nuttigen. Een op dat moment volledig nieuw concept onder de Nederlandse boekhandels, dat al snel werd overgenomen door anderen. De Drukkerij was en is een heel succesvolle winkel, waarin tientallen medewerkers werkzaam zijn. In 2001 won De Drukkerij de titel ‘beste winkel van Nederland’. In 2009 was er de titel van 'beste boekhandel van Nederland'.

Overig

Anbeek stond aan de wieg van de Zeeuwse Boekenweek en hij was sinds de jaren '70 ook uitgever van vele regionale publicaties. Tevens was hij voorzitter van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (Stichting CPNB). Dick Anbeek ging in 2017 met pensioen. Zijn opvolger werd Jan de Vlieger, een voormalig predikant en boekuitgever uit Vught. Bij zijn afscheid ontving Anbeek een diamanten dasspeld van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB).

Trivia

Dick Anbeek is vice-voorzitter van de voetbalclub Zeelandia-Middelburg. Hij is getrouwd met Anja de Groene.

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Bronnen

Noten