Derk Thijs

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Derk Thijs
Derk Thijs1.jpg
Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, foto: J. Wolterbeek
Geboren 4 juni 1958 Zevenbergen
Beroep windsurfer, roeifietser en ondernemer
VIAF [1]

Voormalig wereldkampioen windsurfen en europees kampioen ligfietsen. Hij is tevens een succesvol ontwerper/verkoper van roeifietsen.

Windsurfsuccessen

Begin jaren '70 waaide het windsurfen langzaam over vanuit de Verenigde Staten naar West-Europa. De Twentse fabrikant Ten Cate schatte de rage goed in en wist in korte tijd Nederland op de plank te krijgen. Onder hen Derk en Wim Thijs en hun zus Beb, afkomstig uit Breda, later in Middelburg woonachtig. Vooral Derk Thijs was erg succesvol. Op zijn vijftiende begon hij met deze sport en hij boekte al snel nationaal en internationaal succes.

In 1974 veroverde hij de eerste nationale titel (Windgliderklasse) en hij prolongeerde deze in 1975 en 1976.[1] Ook in 1977, 1978 en 1979 behaalde Derk Thijs de Nederlandse titel.[2] Naast de nationale titels behaalde Thijs ook diverse Europese en zeven wereldtitels, onder andere bij het tandemwindsurfen. Ook was hij lange tijd houder van het wereld-snelheidsrecord.

Derk Thijs (surfer) foto: J. Wolterbeek, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 121837

Derk Thijs ontwierp speciale surfplanken. Ook heeft hij diverse nieuwe surftechnieken ontwikkeld. Zo was hij de eerste windsurfer die de waterstart deed tijdens het WK van Bendor (1975). Naast het windsurfen was Derk Thijs ook (succesvol) actief als para-glider.

Roeifietsen en ligfietsen

Naast zijn sportieve activiteiten heeft Derk Thijs jarenlang zelf surfplanken ontworpen. Na een baan bij een surfplanken-fabrikant in Duitsland ging Thijs op eigen houtje verder met een eigen lijn.[3] Nadat zijn bedrijf failliet ging sloeg Derk een andere weg in. Hij ging vanaf 1986, samen met Bram Moens, roeifietsen bouwen. Als roeifietsontwerper ontwikkelde Derk Thijs verschillende roeifietsen en ligfietsen.[4] Omdat Derk Thijs bij de bouw vaak gebruik maakte van koolstof was hij zijn tijd ver vooruit. Dit ondanks het ontbreken van enige technische opleiding.

Ook als actieve ligfietser had Thijs veel sportief succes.Op het open EK behaalde hij vier keer de Europese titel.[5] Daarnaast won hij in 1994 de race Parijs-Amsterdam.[6] Ook voltooide hij als roeifietser in 2001 het parcour van de Tour de France. Mede door deze prestatie nam de belangstelling voor zijn roeifietsen sterk toe en wist hij zich verzekerd van voldoende klanten. Deze klanten komen intussen uit de hele wereld en bestellen hun fietsen vooral via het internet.

Auteur

Wim van Gorsel, 2018

Bron

Sites

Literatuur

Noten