De Graag, Familie

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Graag, De, Familie
De medici van de familie De Graag ontvingen hun opleiding aan de Geneeskundige School in Middelburg. Lesrooster, 1863. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 8565

Familie van medici.

Belangrijkste personen

1. Gerrit (Krabbendijke 9 september 1806 - Kapelle 17 december 1861). Medicus.

Ontving zijn eerste medisch onderwijs van zijn vader, die geneesheer te Krabbendijke was. Bezocht vervolgens de Geneeskundige School die hij op 8 juli 1829 met een uitstekend diploma verliet. Vestigde zich in Baarland, later in Kapelle. Trouwde drie maal; zijn tweede vrouw, Catharina Frederika, was een zuster van dr. Jan Cornelis de Man. Bezocht zijn patiënten te voet, te paard of met de chais (sjees), was eenvoudig in de omgang, sober van leven. Zijn roem drong door tot in Goes, vooral waar het bevallingen en kleine operaties betrof.

2. Adriaan, oudste broer van Gerrit, was officier van gezondheid, overleed aan longtering.

3. Samuel (Krabbendijke 21 mei 1817 - Westkapelle 20 februari 1877). Medicus.

Studeerde aan de Geneeskundige School, maar kon geen goede standplaats vinden, zeker geen protestantse. Zou zich graag te St. Maartensdijk gevestigd hebben, dat meer dan 2000 zielen en slechts één geneesheer en twee vroedvrouwen telde, maar Christiaan Was, burgemeester en medicus aldaar, gaf hem geen 'Lebensraum'. Daarom verhuisde hij eerst naar 's-Gravenpolder en vervolgens naar Schoondijke, waar zijn vrouw, Henriëtte Maria (zuster van dr. J.C. de Man), graag woonde. Schoondijke telde al twee geneesheren en Samuel moest dus noodgedwongen concurreren. Hij bracht het tot burgemeester maar kreeg niet het volle vertrouwen van de bevolking, die te bedremmeld was haar gezondheid aan deze man toe te vertrouwen. Toch was hij een verstandig, huiselijk en bescheiden mens die veel las en voor zijn plezier boeken over gerechtelijke observaties en over massage (toen nog een nieuwigheid) vertaalde, maar ze niet liet drukken. In Westkapelle bouwde hij later een uitgebreide praktijk van arme patiënten op.

4. Samuel (Kapelle 29 januari 1837 - Bruinisse 23 februari 1863). Medicus, zoon van Gerrit. Studeerde aan de Geneeskundige School en vestigde zich daarna ongehuwd te Bruinisse, waar hij vooral bij de armen groot vertrouwen genoot. Hij zette zich volledig in bij de difteritisepidemie van 1863, maar overleed aan de ziekte op 26-jarige leeftijd.

Auteur

A.M. Lauret

Literatuur

  • J .C. de Man, Geneeskundige school'.