Cornelis Adriaanse

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Cornelis Adriaanse
Snouck Hurgronjehuis.jpg
Voor de oorlog teruggekeerd in Nederland hebben Cornelis Adriaanse en zijn vrouw gedurende het grootste deel van de oorlogsjaren onderdak genoten in het Snouck-Hurgonjehuis aan het Leidse Rapenburg. Foto: Wikimedia Commons, 2009.
Geboren 27 oktober 1896 Middelburg
Overleden december 1964 Den Haag
Beroep wetenschapper, ambtenaar, diplomaat, gezant en gevolmachtigd minister
VIAF Cornelis Adriaanse

Biografie

Carrière

De in Middelburg geboren Cornelis (Cees) Adriaanse volgde na zijn Hbs tijd te Amsterdam de opleiding voor bestuursambtenaar in Nederlands-Indië. In 1918 vertrok hij naar dit land, waar hij van 1922 tot 1924 gewestelijk secretaris van de Molukken was. Daarna ging hij terug naar Nederland om aan de universiteit van Leiden te studeren, waar hij in 1927 cum laude het taalkundig doctoraal Indologie behaalde. Na zijn studie in Nederland vertrok Cornelis Adriaanse weer naar Nederlands-Indië. Daar kreeg hij een betrekking bij de gouverneur van Sumatra. Daarna werkte hij voor de adviseur voor inlandse zaken in de hoofdstad Batavia. Adriaanse werd in 1931 zaakgelastigde te Djedda in Saoedi-Arabië. In dat land maakte hij in 1936 als eerste Nederlander een reis door de Saoedische woestijn naar Rijaad om daar de hoogste Nederlandse onderscheiding te overhandigen aan koning Ibn Saoed. Voor de oorlog teruggekeerd in Nederland hebben Cornelis Adriaanse en zijn vrouw gedurende het grootste deel van de oorlogsjaren onderdak genoten in het Snouck-Hurgronjehuis aan het Leidse Rapenburg, waar hij zich vooral met de wetenschap (indologie) bezighield. Na de oorlog was Cornelis Adriaanse van 1951 tot 1957 chef directie algemene zaken aan het ministerie van buitenlandse zaken. Tot zijn pensionering in 1961 was hij werkzaam als buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister.

Karakter

Cornelis Adriaanse stond bekend om zijn sterke empathische vermogen zich in te leven in anderen. Hij werd beschouwd als een bescheiden, keihard werkende man, waarop anderen nooit een tevergeefs beroep deden. Tevens een 'op en top gentlemen'.

Beknopte bibliografie

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2022

Noten