Cornélie Jacqueline de Waal

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Cornélie Jacqueline de Waal
CJ de Waal.jpg
Cornélie Jacqueline de Waal was de eerste vrouw die (op 1 november 1915) voor het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen genootschap een lezing hield. Foto: gebouw van Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, ca. 1890. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 73261.
Geboren 29 maart 1871 Middelburg
Overleden 17 juli 1959 Peacehaven (Sussex, Engeland)
Beroep letterkundige en onderwijzeres
VIAF C.J. de Waal

Biografie

Letterkundige en onderwijzeres te Finsterwolde, 1895-1899. Wijdde zich daarna te Middelburg aan genealogisch-heraldisch onderzoek en woonde sinds 1915 in Engeland. Zij schreef de dichtbundel 'Van leven en lieven' (1903) en 'De viking en zijn geslacht; een Zeeuwsch gedicht' (1905); verder een aantal prozaschetsen in verscheidene tijdschriften. Zij stelde genealogieën op o.a. van de fam. Buschman Buteux en schreef in het Nieuw Nederlands Geografisch Woordenboek (N.N.B.W., III (1914)) een aantal biografieën van Zeeuwen.

Cornélie Jacqueline de Waal werd geboren als dochter van de vroeggestorven geneesheer J.G. de Waal. en opgeleid als onderwijzeres. Als zodanig was zij van 1895 tot 1899 werkzaam in het Groningse Finsterwolde. Daarna vestigde zij zich in haar geboortestad Middelburg, waar zij zich geheel wijdde aan de geschied- en letterkunde, heraldiek en genealogie.

Al tijdens haar verblijf in Groningen verschenen in periodieken tal van versen en schetsen van haar hand, onder andere in 'de Hollandse Lelie' en 'de Hervorming'. Later verleende zij ook haar medewerking aan 'de Nieuwe Stem', 'het Letterkundig Maandschrift', 'Lente', 'Our Magazine' en'Elseviers Maandblad'.

Cornélie Jacqueline de Waal stond vooral met Vlaamse schrijvers in meer of minder nauw contact. Zo kende zij Van de Woestijne, Verriest, Sabbe, Teirlinck en vele anderen persoonlijk. Aan 't Getrouwe Maldeghem, het blad van Victor Delille, werkte zij geregeld mee, evenals aan 'Onze Tijd', weekblad voor het Vlaamse land, waarin zij gedurende een aantal jaren een kroniek 'Uit Noord-Nederland' schreef en de Klauwaart, Vlaams maandblad.

In 1903 publiceerde zij een bundel gedichten, 'Van leven en lieven', waaruit haar grote passie voor de natuur blijkt. De bekende Vlaamse schrijver Karel van de Woestijne herkende haar talent, maar haar poezie beperkte zich verder tot het in 1906 verschenen 'De Viking en zijn geslacht', waarin zij wordt geinspireerd door de bekende sage van de meermin van Westenschouwen en de geschiedenis van het bekende Schouwse geslacht De Huybert.

In 1915 ging Cornélie Jacqueline de Waal in Engeland wonen, in het landelijke Peacehaven bij Brighton. Zij werd dat jaar ook lid van het Zeeuwsche Genootschap der Wetenschappen en was de eerste vrouw die (op 1 november 1915) voor dit genootschap een lezing hield. Onderwerp: 'Een bijdrage tot de kennis van het geestelijke lied'.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Auteur

P.J. Meertens, W. van Gorsel (herz., 2018)

Bron

Krantenbank Zeeland, in: Provinciale Zeeuwsche Courant, 29 maart 1941

Beknopte bibliografie