Corbeleyn

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Corbeleyn

Boekdrukkers en uitgevers te Vlissingen.

De door Corbeleyn gedrukte artikelen van de Lyfrente Sociëteit 'de Zekere Verwagting' te Vlissingen uit 1776, bron: TNA, HCA 32 inv.nr. 42, foto: J. Francke, mei 2016.

Thomas Corbeleyn

Thomas Corbeleyn was als hoekverkoper en uitgever werkzaam tussen 1763 en 1791. Vanaf 1784 werkte hij samen met zijn zoon Albert Corbeleyn.

Albert Corbeleyn

Albert Corbeleyn werd na het afleggen van zijn drukkersproef in 1784 al spoedig tot stadsdrukker aangesteld. Vanwege de patriottische gezindheid van Albert en Thomas werden bij onlusten in 1787 hun drukkerij en woonhuizen op de Beurs geplunderd. Het duurde tot 1 april 1789 voordat weer kon worden gedrukt, bij welke gelegenheid een 'Proeve van letteren' verscheen. In 1790 werd een tweetal leerredenen van J. Bellamy door hen uitgegeven.

Johannes Corbeleyn

Een andere zoon, Johannes Isaac Corbeleyn, had begin 1800 een drukkerij op de hoek van de Noordstraat te Vlissingen. Hij verwisselde zijn beroep echter voor dat van Commissaris van Politie te Vlissingen, welk ambt hij tot zijn dood in 1831 bleef vervullen.

Auteur

-P.J. Aarssen

Literatuur

-Nagtglas, Levensberichten.

-Ledeboer, Boekdrukkers.