Chris Riemens

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Chris Riemens
Chris Riemens1.jpg
Geboren 11 februari 1958 Grijpskerke
Beroep profvoetballer

Chris Riemens, een boerenzoon afkomstig uit Grijpskerke, is een voormalig profvoetballer.

Loopbaan

Serooskerke

Chris Riemens begint zijn voetballooppbaan in de jeugd bij Serooskerke. Al op jonge leeftijd komt hij in het eerste elftal terecht, waar hij met zijn broer Jan Riemens en Han Lobbezoo een gevreesd aanvalstrio vormt.[1] De prestaties van Riemens blijven niet onopgemerkt. Vele profclubs - waaronder Beveren uit Belgie, Willem II, Feyenoord, AZ en Roda JC - tonen interesse. Riemens kiest voor het Roda JC van trainer Bert Jacobs, die ook provinciegenoot Adrie Koster goed had begeleid bij deze club.

Voorbeschouwing op wedstrijd Serooskerke (1977), Bron: Krantenbank Zeeland, in: PZC, 30 september 1977, pag. 40

Roda JC

Het eerste contractjaar bij Roda JC is voor Chris Riemens vooral een leerjaar. Hij speelt zijn wedstrijden meestal in het tweede elftal en speelt in totaal acht wedstrijden in het eerste (0 goals). Het tweede jaar verloopt beter en komt hij tot 24 competitiewedstrijden (2 goals). Toch is een tegenvallende tweede seizoenshelft voor Riemens aanleiding de clubleiding om een transfer te vragen en zijn nog een-jarige contract te laten ontbinden. Roda JC verleent hieraan meedewerking. Overigens is ook de slechte verstandhouding met vele andere (vooral Limburgse) medespelers voor Riemens aanleiding een andere club te zoeken.[2] Hij kiest voor een aanbieding van PEC-Zwolle.

PEC Zwolle

Bij het PEC van trainer Fritz Korbach beleeft Chris Riemens een moeizaam eerste seizoen. Hij raakt geblesseerd, verliest zijn basisplaats en scoort weinig. Ook blijft hij als mens moeilijk overeind in het harde profmilieu.[3] Het tweede jaar verloopt beter voor Chris Riemens en herovert hij zijn basisplaats. Hij krijgt van PEC tevens contractverlenging voor nog twee seizoenen. In het derde contractjaar volgt een terugslag voor Riemens. Hij speelt minder vaak in de basis en moet een contract als semi-prof tekenen. Hij werkt daarnaast als postbode in Lelystad.[4]

Weer amateur

Chris Riemens in actie voor PEC Zwolle tijdens oefenduel met oude club Serooskerke (22 juli 1980), Bron: Krantenbank Zeeland, in: PZC, 23 juli 1980, pag. 15.

Ook het laatste contractjaar van Riemens wordt geen succes. Mede door zijn werk als postbode kampt hij met blessures. Bovendien moet hij in Zwolle concurreren tegen de aangetrokken ex-internationals Kees van Kooten en Johnny Rep. Zomer 1984 besluit hij een punt te zetten achter zijn profavontuur en gaat hij spelen voor de amateurs van Flevo-boys uit Emmeloord.[5] Bij deze club kan hij ook als (jeugd)trainer aan de slag.[6] Chris Riemens' goede prestaties bij Flevo boys vormen overigens aanleiding hem uit te nodigen voor het Nederlands amateurelftal. Vanaf 1986 komt Chris Riemens uit voor SC Genemuiden, uit zijn gelijknamige woonplaats. Als trainer is hij later succesvol bij zijn oude amateurclub Flevo-boys.[7]

Statistieken

Seizoen Club Land Competitie Wed. Goals
1978/79 Roda JC Kerkrade Nederland Eredivisie 8 0
1979/80 Roda JC Kerkrade Nederland Eredivisie 24 2
1980/81 PEC Zwolle Nederland Eredivisie 31 1
1981/82 PEC Zwolle Nederland Eredivisie 31 2
1982/83 PEC Zwolle Nederland Eredivisie 22 3
1983/84 PEC Zwolle Nederland Eredivisie 12 2
Totaal 139 10
Bijgewerkt tot 6 februari 2012

Auteur

Wim van Gorsel, 2015, herz. 2021

Bron

Sites

Krantenbank Zeeland, PZC 1973-2015

Noten