Carlo van Minde

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Carlo van Minde
Geboren 6 januari 1988 Goes
Beroep turner

Turner, afkomstig uit Goes.

Turncarriere

Jeugd

Carlo van Minde begint zijn turncarriere als vierjarige bij gymnastiekvereniging Volharding te Kamperland. In 1999 stapt hij over naar GV Koudekerke/Turncombinatie Zuid-West Nederland (TCZWN), waar hij traint onder Harry Stapel. Deze overgang brengt vaart in Van Minde's turncarrière. Onder zijn nieuwe trainer valt hij als jonge turner regelmatig in de hoofdprijzen en dringt hij door tot de nationale jeugdtop.[1] Vanaf 2003 komt hij ook uit voor Jong Oranje.[2] Hij kan daardoor ook internationale wedstrijden turnen.[3] In 2003 wordt hij ook Nederlands kampioen in de A-klasse.

Ook 2004 is een succesvol turnjaar voor Van Minde. Op het NK (klasse junioren 1) wordt hij tweede achter Anthony van Assche. Om zich verder te ontwikkelen stapt Van Minde in 2005 over naar Voorwaarts Velthoven/Flik Flak, waar hij zich snel verder kan ontwikkelen.[4] Op het NK dat jaar wordt hij 'slechts' vierde door een erg matige paardoefening, altijd zijn zwakkere onderdeel.

In 2006 turnt Van Minde - samen met Van Assche - mee op het jeugd-EK in Griekenland. Door een matige sprong-oefening loopt hij net de toestelfinale mis. Op het NK dat jaar (klasse: junioren 2) valt Van Minde echter weer in de prijzen en wint het zilver op de individuele meerkamp. Later dat jaar mist hij kwalificatie voor het WK. Op de beslissende kwalificatiewedstrijd daarvoor kan hij slecht met de spanning omgaan.[5]

Senioren

In 2008 turnt Van Minde voor het eerst mee met de senioren. Door een blessure van Epke Zonderland mag hij mee naar het EK in Lausanne.[6] Op het EK presteert hij redelijk. Op de NK meerkamp dat jaar wordt Van Minde vierde.

Om zijn niveau te vergroten turnt Van Minde vanaf het najaar 2008 ook wekelijks mee in de Duitse 3e Bundesliga (bij KTT Oberhausen).[7] Eind 2008 wordt hij ook clubkampioen met KTT Oberhausen en promoveert met de club naar de 2de Bundesliga.

In 2009 turnt Van Minde het EK in Milaan en komt daar uit op de onderdelen vloer en sprong. Met een puntentotaal van respectievelijk 13.025 en 15.387 is hij slechts een fractie beter dan bij het EK van 2007. Op het NK meerkamp dat jaar heeft hij meer succes en behaalt zilver achter Van Assche. Een teleurstelling in 2009 is echter wel dat hij niet wordt geselecteerd voor het WK.

In een interland tegen Roemenië wordt hij in 2010 eerste op de individuele meerkamp.[8] Op het EK in Birmingham eindigt de Nederlandse ploeg - met Carlo van Minde en Anthony van Assche - dat jaar op de 11e plaats in de landenwedstrijd. Hierdoor plaatst Nederland zich niet voor de turnfinale.[9]

2010 is verder een succesvol jaar voor Carlo van Minde. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Maribor (Slo) behaalt hij een bronzen medaille op het onderdeel vloer (score: 14.150). Op het NK meerkamp dat jaar wint hij een bronzen medaille. Op de zes onderdelen behaalt hij een totaalscore van 80,050. Verder wint hij samen met Anthony van Assche uit Sas van Gent twee gouden medailles de toestelfinales op het Nederlands kampioenschap in Heerenveen. In oktober 2010 verovert Carlo van Minde met het Nederlands team op het WK in Rotterdam een plaats bij de beste 24 landen. Hierdoor blijft Nederland in de race voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Ook in 2011 is Carlo van Minde succesvol. Bij het NK verovert hij (na Anthony van Assche) het zilver op de ringen. In juli eindigt in een interland tegen Roemenië als eerste op de meerkamp. Hierdoor lijkt hij een belangrijke stap gezet te hebben richting de EK-ploeg. Een teleurstelling beleeft hij echter in november als hoofdcoach Sadao Hamada hem slechts als reserve meeneemt naar het WK in Tokio. Omdat het Nederlandse team zich daarna niet onder de besten weet te scharen, valt de Olympische droom van Carlo van Minde daarna ook in duigen.

Maatschappelijke carrière

In 2012 behaalt Van Minde steeds mindere prestaties. Dat heeft alles te maken met zijn afstuderen, waardoor hij minder tijd kan besteden aan het turnen. Wel behaalt hij op het NK nog zilver op sprong (14,750). Na dit toernooi bouwt Carlo van Minde zijn turncarrière af en richt zich op een maatschappelijke carrière.

Auteur

Wim van Gorsel, 2015, herz. 2021

Bronnen

Sites

Noten