Bram Kwekkeboom

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Bram Kwekkeboom
Bram Kwekkeboom1.jpg
Bram Kwekkeboom tijdens een openluchtvoorstelling in Park Toorenvliedt; gefotografeerd voor De Faam. Foto: J. Midavaine, 1971. Bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 98912.
Geboren 1946 Arnemuiden
Beroep toneelspeler, toneelschrijver en regisseur
VIAF Bram Kwekkeboom

Achtergrond

Bram Kwekkeboom groeide op in een Arnemuids gezin met drie kinderen. Zijn vader werkte bij het waterleidingbedrijf Visser en Smit en reisde door heel het land met de grote projecten mee. Vrouw en drie kinderen trokken mee in een woonark. Toen zijn vader in 1954 dodelijk verongelukte tijdens werkzaamheden in de hoogovens in Velsen vestigde het gezin zich in Middelburg. Door het gemis van een vader moest de moeder alle eindjes aan elkaar knopen om rond te kunnen komen.

Bram Kwekkeboom had van kinds af aan een theatrale inslag. Zingen, sketches, gitaar spelen; het ging hem zo goed af dat hij naar de toneelschool wilde. Na de lagere school en de mulo vertrok Bram Kwekkeboom dan ook naar de toneelschool in Amsterdam. Het werd geen succes. Op zijn negentiende (1965) werd hij van de opleiding gestuurd omdat de leiding hem ‘te provinciaals en te truttig’ vonden.

Na zijn afgebroken toneelopleiding volgde Bram Kwekkeboom het conservatorium in Tilburg, maar die opleiding beviel hem uiteindelijk niet en na twee jaar haakte hij af.

Daarna ging Bram Kwekkeboom op kantoor werken bij het belastingkantoor en bij de Provinciale Waterstaat. Tijdens deze periode richtte hij samen met Piet de Leeuw en latere partner Willy Leijnse de toneelgroep De Zeeuwse Komedie op, wat Kwekkeboom er in zijn vrije tijd bij deed. Het werken bij de Provinciale Waterstaat werd geen succes. Op een dag werd hem verteld dat hij maar beter niet meer terug kon komen.

Bram Kwekkeboom volgde daarna de sociale academie in Breda. In het laatste studiejaar (1976) koos hij als stageplaats het toen in oprichting zijnde, vanuit de Zeeuwse Komedie opgerichte kindertheater DoDD (‘Deurtje open Deurtje Dicht’) in Middelburg. Kwekkeboom werd daarna betrokken bij de definitieve oprichting van DoDD in januari 1977.

Beroepsacteur

Bram Kwekkeboom bleef bij het Middelburgse toneelgezelschap tot 1 augustus 1977. Toen hij een advertentie zag van het professionele Amsterdamse jeugdtheater Wederzijds, waarin een wat oudere acteur werd gevraagd, reageerde Kwekkeboom en werd hij uit 180 kandidaten uitgekozen.[1]

Voor Wederzijds speelde Bram Kwekkeboom vooral voorstellingen voor scholieren, voornamelijk kinderen van de basisschool. Met het Amsterdamse toneelgezelschappen speelde hij ook veel buiten Nederland, tot in de Verenigde Staten en Canada toe.

Naast zijn theaterwerkzaamheden voor Wederzijds speelde Bram Kwekkeboom ook nog voor de Nederlandse Onderwijs Televisie (NOT) en was hij te zien in enkele kleine rolletjes in Nederlandse speelfilms als ‘De Vierde Man’, ‘Van de koele meren des doods’, Twee vorstinnen en een vorst’ en ‘De Schorpioen’. Bram Kwekkeboom werd via zijn optredens voor Wederzijds een veelgevraagd acteur. Regelmatig trad hij ook op voor andere toneelgezelschappen. Hij werd dan uitgeleend door Wederzijds, waar hij in vast dienst was.

Bram Kwekkeboom bleef aan Wederzijds verbonden tot het jaar 2000. Omdat hij zich langzaam te oud begon te voelen ging hij daarna zijn eigen weg.

Freelancer

Affiche van optreden Bram Kwekkeboom, 1995. bron: ZB/Beeldbank Zeeland, rec.nr. 16379

Vanaf 2000 werd Bram Kwekkeboom freelancer. Bij een groter publiek werd Bram Kwekkeboom enigszins bekend door kleine rollen in de televisieproducties Blauw Blauw (1999) en A’dam-E.V.A. (2011). In Vlaanderen verwierf hij enige bekendheid door een rol in ‘LouisLouise’, een Vlaamse telenovela die gebaseerd was op het Argentijnse Lalola en van 24 september 2008 tot 25 juni 2009 werd uitgezonden op VTM. Als freelancer was Bram Kwekkeboom was ook regelmatig te zien in theaterproducties op het Zeeland Nazomer Festival (ZNF) voor het theaterproductiehuis Zeelandia. Zo speelde hij in Coupure, De Eendvariaties, Dikke van Dale, Vlammenstad, De Rietdekker en in De Zwarte van Walcheren in de Oostkerk in Middelburg. Regelmatig speelt hij ook in opdracht van theaterbedrijf Het Gevolg in het Belgische Turnhout.

Op oudere leeftijd bedacht Bram Kwekkeboom ook zelf toneelstukken en regisseerde die. Zo stond hij in 2002 aan de wieg van de productie ‘Coupure’, waarin de watersnood van 1953 centraal stond.[2] Het stuk werd zo populair dat het twintig jaar later nog steeds gespeeld wordt. Met Bram Kwekkeboom op 77-jarige leeftijd nog steeds in de hoofdrol.

Trivia

Bram Kwekkeboom is getrouwd met actrice Willy Leijnse, die ook kleuterleidster was. Sinds 2013 woont hij weer in Middelburg.

Prijzen/eretekens

  • Onderscheiding samen met Marlies Hamelynck in 2013 voor hun rollen in ‘Coupure’. Nadien werd aan anderen regelmatig de Kwekkeboom-Hamelynckring uitgereikt; een vierjaarlijkse prijs voor opvallende Zeeuwse toneelprestaties uitgegeven door theaterbureau Zeelandia.

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten