Blasius

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Familie Blasius Familie van geneesheren
Blasius
Blasius 19804.jpg
Matthijs Blasius werd vanwege zijn praktijken tijdens de hoogmis in 1567 te Sint Anna ter Muiden aangeklaagd, prentbriefkaart A. Overbeeke, ca. 1900, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 19804
Geboren 16de eeuw ?
Overleden 16de eeuw ?
Beroep medicus
VIAF [1]

1. Matthijs Blasius werd door de rooms katholieke baljuw, burgemeester en schepenen van Sint Anna ter Muiden in 1567 aangeklaagd, omdat hij tijdens de Zondagse hoogmis in 'den Hooghen huusse' preken en convocaties organiseerde. De pastoor van Halle beschouwde hem wel als een dolend en verdwalend schaap, maar wilde hem niet tot de slachtbank veroordelen. Een aantal patiënten, onder wie een 45-jarige 'vrijlaat' die door Blasius van een keelziekte was genezen, trad voor zijn trouw in Rome in het krijt. Desalniettemin werd hij gevangen genomen en kwam hij in 1568 in de stedelijke kerker. Hoogstwaarschijnlijk was hij verwant aan de beroemde Gerard Blasius.

Blasius
250px
Gerard Blasius
Geboren 1625? Oostvliet (nabij Brugge)
Overleden 25 maart 1692 Amsterdam
Beroep medicus
VIAF [2]

2. Gerard Blasius (eigenlijk Gerard Blaes), studeerde geneeskunde te Kopenhagen bij de vermaarde Casparus Bartholinus en te Leiden. Vestigde zich te Amsterdam, waar hij in 1660 benoemd werd tot Stadsdoctor, professor en bibliothecaris aan de Doorluchtige School.

Auteur

-A.M. Lauret

Literatuur

-Janssen. St. Anna ter Muiden, 91; 253, noot 89.