Bert Broekhuis

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Bert Broekhuis
Bert Broekhuis.jpg
Bert Broekhuis studeerde sociologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Foto: Wikimedia Commons, 2019
Geboren 14 februari 1943 Den Haag
Beroep socioloog, planoloog, burgemeester en politicus

Achtergrond

Bert Broekhuis groeide op in een antirevolutionair gezin in Den Haag. Na de lagere school en de HBS studeerde hij sociologie en bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Beroepscarrière

Na zijn studie werkte Bert Broekhuis eerst als administratief medewerker bij Esso in Den Haag. Daarna, van 1968 tot 1969, was hij als planoloog in dienst bij het Centraal Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf in Amsterdam. Vervolgens was Bert Broekhuis werkzaam als hoofd sociale planning en samenlevingsopbouw bij het Provinciaal Opbouworgaan Stichting Zeeland te Middelburg.

Politieke carrière

Via zijn echtgenote kwam Bert Broekhuis in Tholen terecht. Samen met Statenlid Harm Venekamp richtte hij daar de PvdA-afdeling Tholen op. Enige tijd later zat hij als voorzitter van de PvdA-tweemansfractie tussen 1969 en 1971 in de Thoolse raad van het toen nog niet heringedeelde stadje Tholen. Na zijn verhuizing naar de gemeente Vlissingen (Souburg) belandde hij in het bestuur van de PvdA-afdeling Vlissingen en was hij gewestelijk bestuurslid van de PvdA.

Tweede Kamer

Van 15 september 1981 tot 16 september 1982, was Bert Broekhuis voor de PvdA lid van de Tweede Kamer. In de Kamer was hij de opvolger van het Zeeuwse Kamerlid Jaap van der Doef, die doorschoof naar het kabinet Van Agt II. In het parlement hield hij zich vooral bezig met verkeer en waterstaat, defensie, buitenlandse zaken en landbouw/visserij. Als vertegenwoordiger van Zeeland was Broekhuis een voorstander van een zo snel mogelijke sluiting van de kerncentrale in Borssele. Broekhuis' verblijf in de Kamer bleef beperkt tot exact één jaar. Na de vroegtijdige val van het kabinet Van Agt II. Op de verkiezingslijst in 1982 werd zijn verkiesbare plaats ingenomen door Jaap van der Doef, die staatssecretaris was geweest in het gevallen kabinet.[1]

Burgemeesterschappen

Op 1 januari 1984 stapte hij over naar de nieuw gevormde, In de Hoeksche Waard gelegen gemeente Cromstrijen, waar hij burgemeester werd. Na een conflict met de gemeenteraad werd hij op 16 februari 1998 waarnemend burgemeester van de eveneens in Zuid-Holland gelegen gemeente Bernisse. In die gemeente nam hij de plek over van mevr. Bosua-Van Gelderen, die op haar beurt het stokje overnam van Bert Broekhuis. Bert Broekhuis zelf werd in 2000 definitief benoemd tot burgemeester van Bernisse. Deze functie zou hij vervullen tot 2005.

Overige bestuursfuncties

  • Voorzitter Studentenraad Vrije Universiteit Amsterdam
  • Bestuurslid Waterschap Walcheren
  • Hoofdingeland Waterschap Walcheren
  • Bestuurslid Vereniging Milieuhygiëne Zeeland

Trivia

Bert Broekhuis is gescheiden van zijn eerste vrouw. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren. Na zijn scheiding is Broekhuis voor de tweede keer getrouwd. Bert Broekhuis' hobby was het fotograferen van orchideeën. Daarnaast tekende en schilderde Broekhuis in zijn vrije tijd. Met zijn foto's, tekeningen als schilderijen exposeerde Broekhuis regelmatig.

Bronnen

Auteur

-W. van Gorsel, 2023

Noten