Beb Thijs

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Beb Thijs
Bep Thijs2.jpg
Opening de Schotsman; links surfster Beb Thijs, 21-6-1984, Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, foto: J. Wolterbeek, rec.nr. 143705
Geboren 17 december 1952 Zevenbergen
Beroep windsurfster en roeifietsster
VIAF [1]

Windsurfster uit Middelburg. Zij is de zus van meervoudig wereldkampioen windsurfen Derk Thijs. Beb Thijs - meestal werd ze onterecht als 'Bep' beschreven - behaalde in totaal zeven Nederlandse titels, zes Europese en drie wereldtitels.

Loopbaan als windsurfster

De familie Thijs, afkomstig uit Breda, komt in 1973 voor het eerst in aanraking met de uit de VS overgewaaide surfsport (dan nog plankzeilen genoemd) als ze in Kortgene voor het eerst iemand op een surfplank zien staan. Enthousiast geworden kopen de zeilende broers Wim en Derk Thijs en zus Beb Thijs daarna ieder een eigen windsurfplank en gaan ook meedoen met wedstrijden. Daarin zijn de drie al snel heel succesvol en worden er volop bekers gewonnen. Beb Thijs wint dat jaar haar eerste nationale titel.

Thijs is evenals haar beide broers enorm succesvol in de nieuwe sport. In 1974 verovert zij zowel de nationale als de Europese en de wereldtitel. In 1975 en 1976 eist Beb Thijs opnieuw de Nederlandse titel op.

In 1977 zet Beb Thijs opnieuw de nationale titel op haar naam. Binnen het vrouwensurfen ondervindt zij op dat moment nauwelijks concurrentie. Op Jamaica behaalt zij dat jaar vervolgens opnieuw de wereldtitel.[1] Een jaar later, in 1978, continueert Beb Thijs in Kamperland haar nationale titel. Ook de wereldtitel (in Cancum, Mexico) gaat opnieuw naar de Middelburgse.[2]

Ook in 1979 was Beb Thijs succesvol. Bij het NK behaalde ze opnieuw de Nederlandse titel. Bij het EK in Kiel werd ze derde. Deze titel ging naar de Francaise Manuelle Graveline. Op het WK in Porto Hydra (Gr.) viel Beb Thijs buiten de prijzen. Zij werd vijfde. Beste Nederlandse was dit keer Ankie van der Starre, die zilver behaalde.

In 1980 behaalde Beb Thijs op het EK het zilver, achter de Eindhovense Anita Jansen. Ook bij het NK behaalde ze eveneens zilver, opnieuw achter Anita Jansen, maar voor de eveneens uit Middelburg afkomstige Sylvia van Aalst. Zilver was er ook op het WK in Tihany (Hong.). Dit keer bleef ze Anita Jansen voor, die het brons behaalde.[3]

In 1981 maakt Beb Thijs een uitstapje naar de televisiewereld. In een zesdelige serie neemt zij de kijker mee naar de inmiddels zeer populair geworden sport en geeft zij instructies.

Beb Thijs wordt dat jaar ook geconfronteerd met pech. Tijdens worldcup-wedstrijden op Hawaï breekt ze haar voet en moet naar huis. Ze is de rest van het seizoen uitgeschakeld en zou er de rest van haar surfcarrière last van houden. Pas in 1984 – mede vanwege haar werk - is Beb Thijs weer terug in de uitslagen. Tot haar grote teleurstelling kon ze echter niet naar de Olympische Spelen in Los Angeles, omdat een grote sponsor zich op het laatste moment terug trok.

Roeifietsen

Beb Thijs is afgestudeerd aan de academie voor lichamelijke opvoeding. Samen met haar broer Derk exploiteerde Beb Thijs met veel succes verschillende surfscholen. Daarnaast hadden Beb en Derk Thijs een bedrijf dat surfplanken ontwierp. In 1995 stopte Beb Thijs met haar activiteiten voor de surfschool. Via haar broer Derk kwam ze in aanraking met het roeifietsen. Ook daarin was ze erg succesvol.

Auteur

Wim van Gorsel, 2018

Bron

Sites

Noten