Bax Shop

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Bax Shop

Muziekwinkel in Goes. Bax Shop heeft daarnaast ook vestigingen in Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam.

Bax-Shop in Goes, foto: Website Bax-shop

Geschiedenis van het bedrijf

Het begin

De Goese tienerbroers Jochanan en Nathanael Bax, samen met hun jongere vriend Robert Waverijn, liepen regelmatig feestjes af om plaatjes te draaien. Van de zeer bescheiden winsten investeerden ze in februari 1993 in een nieuw bedrijfje dat disco-apparatuur verhuurde. Geleidelijk breidde hun assortiment uit en startten ze een internetwinkel en een showroom met geluidsapparatuur en verlichting.

Onstuimige groei

Door de onstuimige groei van het bedrijfje verhuisde de Bax Shop in 2007 van de Poldermanstraat naar het bedrijventerrein De Poel 1. De nadruk van het bedrijf kwam vooral te liggen op verkoop via internet. Klanten kregen de garantie hun bestelling binnen 24 uur in huis te hebben. Mede hierdoor won Bax Shop in 2008 en 2009 de FD Gazellen Award, een erkenning voor het snelst groeiende onderneming van Zeeland. Ook in 2011 en 2012 won Bax Shop de FD Gazellen Award. Deze prijs was mede te danken aan een omzetstijging van 264% in de periode 2009-2011.

Nieuwe verhuizing

Vanwege de onstuimige groei verhuisde de Bax Shop in 2012 naar de Olympiaweg. In het nieuwe pand werd ook een grote winkel ingericht. De inmiddels 55 werknemers genereerden in 2011 een omzet van ongeveer 20 miljoen euro. Het beleid van het bedrijf was er op gericht ook op de Europese markt een rol van betekenis te spelen. Dit moest mede gebeuren door websites in het Frans, Duits en Engels.[1]

Ook 2012 is een zeer succesvol jaar voor Bax Shop. Ondanks de crisis groeit het bedrijf stevig door en wint opnieuw de FD Gazelle Award. Het aantal werknemers stijgt tot 130 en de omzet groeit naar 30 miljoen euro per jaar.[2]

Boven de 50 miljoen

In 2014 kwam de omzet van alle Bax Shop-vestigingen voor het eerst boven de 50 miljoen euro uit. Het bedrijf schreef de verdere omzetgroei mede toe aan het succes van haar Franse website en de zeer snelle levertijden. De bedoeling werd uitgesproken de Europese marktleider, het Duitse Thomann.de, van haar troon te stoten. Ook in 2014 won Bax Shop - voor de vijfde keer - de FD Gazelle Award.

Ook in 2015 won Bax Shop de FD Gouden Gazelle als snelste groeier van Zeeland. Ditmaal echter in de categorie grote bedrijven. Het bedrijf had in 2015 vestigingen in vijf landen: Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland en Engeland. In 2016 kwamen daar nog Spanje, Italië en Zweden bij. De omzet steeg naar boven de 70 miljoen euro.

Onrust onder personeel

In 2016 ontstond er onrust onder het personeel van Bax Shop (inmiddels ruim 400 werknemers). Er zou sprake zijn van uitbuiting van personeel, het werk zou onveilig zijn en arbeidstijdenwet zou aan de laars worden gelapt. Het kwam tot een (wilde) staking en er werden mensen op non-actief gesteld.[3] De Bax-directie deed de verhalen van werknemers af als onzin, maar staat wel open voor een dialoog met de vakbonden. Bax beloofde vervolgens beterschap.

Assortiment

In de Bax Shop in Goes bestaat het assortiment uit muziekinstrumenten, hoofdtelefoons, pro audio, DJ gear en studio- en verlichtingsapparatuur. In de 1600 m2 grote muziekwinkel in Goes zijn producten van zo'n 600 topmerken uitgestald. Op de licht- en geluidsafdeling staan specialisten klaar om passend advies te geven en demomodellen te tonen. In geluiddichte oefenruimtes kan men instrumenten uittesten.

In totaal heeft Bax Shop Goes ongeveer 46.000 artikelen in het aangrenzende magazijn op voorraad. Dit varieert van gitaren en drums tot microfoons en draaitafels. Een groot deel daarvan staat als demo klaar in de winkel.

Auteur

W. van Gorsel, 2018

Bronnen

Sites

Noten