Barthel Johannes de Meij

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Barthel Johannes de Meij
BJ de Meij.jpg
Echtpaar de Meij; Op 1 juni 1964 viert het echtpaar Barthel Johannes de Meij (1882-1966) en Leintje de Meij-Coppoolse (overl.1966, 83 jr) hun diamanten bruiloft. Op die dag is Dhr. De Meij ook 60 jaar medewerker van de Provinciale Zeeuwse Courant. Foto: PZC. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, nr. 142936.
Geboren 10 september 1882 Oostburg
Overleden 25 maart 1966 Vlissingen
Beroep Onderwijzer en historieschrijver
VIAF Barthel Johannes de Meij

Biografie

Onderwijzer en historieschrijver. Was onderwijzer te Serooskerke (W) (1902) en Ritthem (1914); medewerker van de Middelburgse en Vlissingse Courant (1904, 1909). Doorliep de Rijksnormaalschool en slaagde in 1901 voor het onderwijzersexamen. Door de grote werkloosheid onder onderwijzers kon hij niet meteen een benoeming krijgen; werkte daarom 's ochtends aan de openbare school in Oostburg (als kwekeling met akte, maar zonder salaris) en 's middags als notarisklerk. Ook is hij als weger in dienst geweest van de suikerfabriek te Sas van Gent, met standplaats Nieuwvliet. Op 1 juli 1902 werd hij aangesteld als onderwijzer aan de openbare lagere school in Serooskerke, terwijl in 1914 zijn benoeming volgde tot hoofd van de openbare (sinds 1922 christelijke) school in Ritthem.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf De Meij onder moeilijke omstandigheden les in Nieuw- en St.-Joosland (waar veel inwoners uit Ritthem hun toevlucht hadden gezocht) tot hij op 1 juli 1945, na een diensttijd van 43 jaar met pensioen ging. Na het behalen van de hoofdakte is De Meij de geschiedenis van Walcheren en westelijk Zeeuws-Vlaanderen gaan bestuderen, wat resulteerde in boeken over de geschiedenis van Serooskerke (W), Ritthem, Welzinge en Nieuwerve en over Rammekens. Bovendien schreef hij als vaste medewerker van de Middelburgse en Vlissingse Courant bijzonder veel artikelen over de lokale geschiedenis, de Zeeuwse folklore en naamkunde. Twee jaar lang verzorgde hij een dagkroniek over Zeeland. Ook in het verenigingsleven heeft De Meij een belangrijke rol gespeeld, met name in de periode vóór 1940. Als blijk van waardering voor zijn historische studies werd hem het lidmaatschap aan geboden van het Zeeuwsch Genootschap en het Historisch Genootschap in Utrecht. Voor zijn werken met betrekking tot Zeeland: zie bibliografie.

Auteur

F. van Noordwijk

Literatuur

  • PZC, 26 maart 1996.