Arkema Vlissingen

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Arkema Vlissingen

Chemische fabriek in Vlissingen-Oost. Arkema Vlissingen B.V. is een fabriek die chemische producten maakt op basis van tinverbindingen. Het bedrijf is op dit moment onderdeel van de Benelux-tak van het Franse chemieconcern en multinational en onderdeel van de business unit Functional Additives. In 2015 telde Arkema Vlissingen ongeveer 90 werknemers. Arkema Vlissingen's producten bestaan uit hoogwaardige chemicaliën voor de glasindustrie en tevens voor de productie van hulpstoffen om de stabiliteit, weersbestendigheid en slagvastigheid van kunststoffen te vergroten.

Het bedrijf "Elf Atochem", later "Atofina" genoemd, foto: J. Wolterbeek, 1999, ZB, Beeldbank Zeeland, rec. nr. 128802

Geschiedenis van de fabriek

Het begin: 1967, Biliton

De geschiedenis van Arkema in Vlissingen gaat terug tot 1960, toen het internationaal opererende bedrijf Biliton op het terrein van Zaanchemie de stof trifenyltinchloride ging produceren. Trifenyltinchloride vormde de basis voor trifenyltin hydroxide (TPTH), een stof die geïntroduceerd werd als schimmelbestrijder in de landbouw. Omdat Billiton en het Amerikaanse concern M&T Chemicals Inc. deze stof daarna op grotere schaal wilden gaan produceren werd hiervoor een fabriek in het Sloegebied gebouwd. Deze fabriek voor organotinverbindingen werd in 1967 geopend.

1970: M&T International

Als in 1970 de vraag de vraag naar TPTH stopt worden nieuwe producten ontwikkeld zoals antifoulingverf voor de scheepsvaart. Omdat moederbedrijf Biliton zich terugtrok werd M&T International N.V., onder de paraplu van het Amerikaanse moederbedrijf, de nieuwe naam. Het Nederlandse hoofdkantoor werd gevestigd in Den Haag.

Onder de nieuwe Amerikaanse eigenaars werd in 1971 begonnen met de productie van TCTH, een bestrijdingsmiddel voor spint. Door Dow Chemical werd dit middel verkocht onder de naam Plictran.

1977: Elf Aquitaine

In 1977 werd de Vlissingse chemiefabriek opnieuw doorverkocht, dit keer aan het Franse concern Elf Aquitaine.[1] Onder deze nieuwe eigenaar ging het bedrijf in 1978 voor M&T products (Voorschoten) ook het vertinnen uitvoeren en een jaar later de glascoating.

In 1985 werd in de fabriek een recyclinginstallatie voor tin in bedrijf genomen. Het geproduceerde tinas kon op deze wijze weer in tinsmelters worden ingezet.

Omdat DOW en M & T in 1987, vanwege mogelijk gezondheid beschadigende effecten, de productie van Plictran stoppen dreigde sluiting van het Vlissingse bedrijf. Uiteindelijk kregen 40 werknemers hun ontslag, maar het bedrijf kon verder blijven produceren met nog 150 werknemers.[2]

In 1990 werd een fabriek Metablen Company B.V. geopend, die samen met Mitsubishi werd opgezet. Metablen ging uit onder andere butadieen, styreen en acrylaten toevoegingsmiddelen voor plastics produceren.[3]

1990: Elf Atochem Vlissingen BV

In mei 1990 kreeg het bedrijf opnieuw een andere naam: Elf Atochem Vlissingen B.V.. Het vertinnen gebeurde voortaan bij Engelhard in De Meern. In 1995 kwam de productie van Turco uit Ede, een bedrijf voor de productie van middelen voor het reinigen van oppervlaktes en lijmen en harsen en tevens onderdeel van Elf Aquitaine, naar het Sloegebied. Hier werden chemische producten voor de auto- en vliegtuigindustrie vervaardigd.

1999: TotalFina

In 1999 werd Elf Aquitaine overgenomen door TotalFina. In 2000 veranderde de naam alweer, nu in Atofina Vlissingen B.V.Het Turco-onderdeel werd een jaar later verkocht aan het Duitse Henkel. Wel bleef Atofina voor Turco produceren.

In 2002 werd Metablen opgekocht door Atofina. Een jaar later werd de naam ervan veranderd in IM. Dit betekent: impact modifiers oftewel slagvastheidsverbeteraars.

2004-heden: Arkema

Na een hergroepering van de chemie-activiteiten van Total werd, op 1 oktober 2004, de naam van Atofina veranderd in Arkema. Het bedrijf produceert onder meer grondstoffen voor (fruit-)gewasbeschermingsmiddelen, stabilatoren en katalisatoren die veroudering van kunststof tijdens het fabricageproces tegengaan, glascoating als bescherming tegen beschadiging en breuk, slag- en stootvastheidsverbeteraar voor PVC-producten. Ook worden producten gemaakt voor industriële reiniging en oppervlaktebehandeling van metalen.

Auteur

W. van Gorsel, 2017

Bronnen

Sites

Noten